Afbeelding
maandag 22 oktober 2018, 12:15

Bietentocht kreeg veel bekijks en had de mazzel van prachtig weer

STEENBERGEN – Gistermiddag arriveerden in de Steenbergse haven 25 voormalige bedrijfsvaartuigen voor start van de inmiddels traditionele bietentocht, die dit jaar voor de twintigste keer wordt afgelegd. Ze kregen een warme ontvangst in de haven waarbij flink wat belangstellenden een kijkje kwamen nemen. Burgemeester Ruud van den Belt sprak daarbij een welkomswoord. Vanochtend gaf wethouder Petra Lepolder het startsein voor de vaartocht langs Yerseke, Zierikzee en Dintelmond gaat en eindigt in Willemstad.

Bijzonder dit jaar was de inzet van trekpaarden die de schepen over een gedeelte van het jaagpad trokken dat langs de Vliet ligt. Ook daarbij kwamen belangstellenden een kijkje nemen. De trektocht ging tot bij Fort Henricus, waarna de deelnemende schepen hun tocht naar de haven op de scheepsmotor voortzetten.

Ook nu bewees de haventribune haar nut. Niet alleen tijdens het optreden van popkoor Sparrows, maar ook bij het officiële welkom. Belangstellenden konden bij behoefte er een prima zitplaatsje vinden en na het schenken van een kruidenbittertje op hun gemak genieten van het schouwspel.

Helaas een ongeluk

“Tot nu toe gaat het geweldig. We hebben ook prachtig weer en het is leuk om veel belangstellenden te zien”, vertelt voorzitter Han van Veen van de organiserende Stichting Zeeuwse Beurtvaart. “We zijn blij dat we weer gebruik kunnen maken van deze prachtige haven”. Van Veen vindt het jammer dat er toch een smetje is gekomen op tijdens de activiteiten van de paarden op het jaagpad. “Op dit pad stond een man met scooter het schouwspel te bekijken. Toen de voervrouw de man ontdekte was het te laat om in te grijpen en werd de man door het trektouw geraakt. Hij is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht”.

Voor de helft nostalgisch

Voor het overige is de binnenkomst in de Steenbergse haven prima verlopen. De schepen boden een mooi schouwspel, al moet worden opgemerkt dat het een nog fraaier tafereel zou zijn geweest als de moderne schepen die er nog lagen – vaste ligplaatshouders – een dagje elders waren afgemeerd. Dat blijkt in andere havens wel te lukken.

“Wonderful”

Onder de bezoekers trof de verslaggever ook een belangstellende uit Kroatië. Die logeerde in Roosendaal en maakte een uitstapje in de regio, waarbij hij ook Steenbergen doorkruiste. “Wat een leuk plaatsje is Steenbergen. Nederland is overigens een prachtig land, zo mooi en schoon. Dit soort taferelen - deze prettige haven met die prachtige boten - is er een goed voorbeeld van. Wonderful”, aldus de bezoeker.

’s Avonds genoten de 220 deelnemers aan de Bietentocht van een stamppot maaltijd bij De Wallevis en werd overnacht op de boten, om vervolgens het ‘ruime sop’ te kiezen richting Yerseke.

Zie ook het fotoalbum van de Bietentocht 2018 op de homepage van KijkopSteenbergen.nl

Tekst en foto’s: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant