Afbeelding
dinsdag 11 december 2018, 15:00

Steenbergse bassischolen scoren hoge ogen tijdens regiofinale First Lego League

STEENBERGEN/KRUISLAND – Afgelopen vrijdag was een dag met een goudgeel randje voor de Zonnebergschool uit Kruisland, de Nieuwe Veste uit Steenbergen en de Pius X uit Welberg. De drie teams die de basisscholen afvaardigden naar de First Lego League regiofinale in Breda keerden allemaal terug met een trofee die was opgebouwd uit, hoe kan het ook anders, gele legosteentjes. Hoewel er dit jaar geen team uit de gemeente Steenbergen doorgaat naar de volgende ronde, kijken de kids en hun coaches met dikke tevredenheid terug op een leuke en leerzame dag.

De afgelopen maanden is ieder van de drie teams in de eigen school druk geweest met het ontwerp van de robot en het bedenken van een innoverend project rond het thema ‘Into Orbit’. Het was dan ook verrassend dat zij alle drie uiteindelijk met ideeën op de proppen kwamen die naadloos  op elkaar aansloten.

Magnetic Training Suit

Nieuwkomer De Nieuwe Veste stortte zich, evenals de Pius X, op het probleem van de afnemende spiermassa en botdichtheid waar astronauten mee te kampen hebben tijdens een langdurig verblijf in de ruimte. De Nieuwe Veste kwam op het idee om een sportruimte met kunstmatige zwaartekracht te realiseren waar de ruimtereizigers met behulp van fitnessapparaten de conditie op peil kunnen houden. De Xaliens van de Pius X tackelden hetzelfde probleem maar hielden het wat compacter. Zij voorzagen een NASA-overall (‘the Magnetic Training Suit, oftewel  MTS’) van elektromagneten waardoor iedere astronaut met behulp van eigen kracht de spieren kan oefenen zonder hinder van de gewichtloosheid.

Water uit zweet

Voor al het zweet dat bij het sporten vrij komt, bedachten de X-landers 9.0 een onorthodoxe oplossing. Zij voorzagen een gekoeld hemd van een afzuiginstallatie. Het verzamelde zweet kan, evenals bij urine al gebeurt, omgezet worden naar drinkbaar water. Dit laatste idee leverde de ervaren Kruislanders de beker voor de meest innovatieve oplossing op.

Even slikken

Ook op de wedstrijdtafel, waar de robot aan de hand van een vast parcours zoveel mogelijk missies moet volbrengen, scoorden de X-landers weer hoge ogen. Echter net niet hoog genoeg om de concurrentie van het Mollerlyceum voor te blijven en zodoende was er dit jaar geen ticket voor de Kruislanders naar de landelijke finale. Dat was voor sommige kinderen even slikken maar na een ware helden-huldiging op de eigen school was het leed snel geleden. Inmiddels wordt al met frisse blik vooruit gekeken naar 2019 wanneer de school voor de tiende keer meedoet aan de First Lego League. Ook coaches Ruud van Kaam en Mario von Bannisseht kijken er alweer naar uit.

In verlegenheid

De ‘all-boys’-groep van De Nieuwe Veste had zichzelf de naam ’t Uilennest toebedacht maar daarin zaten zeker geen uilskuikens. De mannen hadden zich  samen met Sabic-coach Marcel Elzakkers, enthousiast vader Eef Vroon en lerares Sanne de Boeck met name toegelegd op het ontwerp van de robot. Dat leverde een dikke duim omhoog van de jury en een vette beker voor de prijzenkast op. Speciale aandacht was er voor juffrouw Sanne die de titel ‘Meest inspirerende coach’ kreeg. Een waardering die haar zwaar in verlegenheid bracht: “Ik heb helemaal niet zoveel gedaan. Het waren coach Marcel en vader Eef die de kinderen begeleidden. Alle eer die ik kreeg, gaat dan ook rechtstreeks naar hen toe.”

Inspirerende samenwerking

Belangrijk onderdeel van de First Lego League zijn de Core Values. Een set van normen en waarden die allemaal te maken hebben met samenwerking en respect. Hier bleken de Xaliens van de Pius X in uit te blinken. De beker die zij kregen vanwege de inspirerende wijze waarop zij een team vormen, werd met grote vreugde en samenhorigheid in ontvangst genomen door de kinderen terwijl hun ouder-coaches René Geers en Dasja Abresch met grote trots toekeken.
Ondanks de prijzenregen is er dit jaar geen enkel team dat doorgaat naar de Benelux-finale die op 16 februari in Eindhoven plaatsvindt. Dat neemt niet weg dat coach Ruud van Kaam van de X-landers tóch gaat: “Ik heb mezelf als vrijwilliger opgegeven. Zodoende ben ik er toch bij betrokken en kan ik misschien weer wat kennis opdoen voor volgend jaar.”

Foto: Team ’t Uilennest van De Nieuwe Veste (in paarse shirts) kreeg de beker voor het beste robotontwerp en was daar maar wat blij mee. Het was voor het eerst dat de Steenbergse basisschool meedeed aan de First Lego League.  

Foto: De leerlingen van de Pius X, team Xaliens (in blauwe shirts), blonk uit in samenwerking en kreeg daar als beloning een mooie trofee voor.

Foto: De X-landers 9.0 (in gifgroende truien) kunnen ook weer een beker aan de uitpuilende prijzenkast toevoegen. Dit keer voor het meest innovatie projectidee: een verkoelend en zweetafzuigend sportshirt.

Door: Dasja Abresch

Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant