Afbeelding
woensdag 27 februari 2019, 09:00

Scholen werken in diepste geheim aan beste idee Scholendebat 2019

DINTELOORD – Bij de voorbereidingen op het Scholendebat 2019 krijgt de Dinteloordse basisschool De Regenboog dit jaar een heuse VIP-behandeling. De inleiding bij groep 7/8 werd enige weken geleden al verzorgd door wethouder Esther Prent en afgelopen woensdag kwam wethouder Petra Lepolder kijken hoe het proces vordert. De bestuurder was onder de indruk van het idee en de presentatie door leerlingen Maks en Sem. Zij gaf de nodige tips voor de debat-voorronde die op 22 maart gepland staat.

Wat de leerlingen bedacht hebben, blijft voorlopig ‘top secret’. Momenteel wordt er op de meeste basisscholen van de gemeente Steenbergen namelijk hard gewerkt aan ideeën waarmee de kinderen de hoofdprijs binnen willen slepen. Die hoofdprijs bestaat uit een geldbedrag van 2500 euro waarmee het winnende idee daadwerkelijk gerealiseerd kan worden. Op alle scholen ondersteunen raadsleden of collegeleden de leerlingen bij het project.

Verbinden

Dit jaar is er voor het eerst een thema aan het Scholendebat gehangen, te weten: Jongeren bewegen buiten. Deze nieuwe werkwijze bevalt de leerlingen van De Regenboog prima. “Nu wisten we veel sneller wat we wilden doen, vorig jaar hebben we daar eerst een hele tijd over na moeten denken,” aldus een ervaringsdeskundige uit groep 8.
Volgens wethouder Leppolder is dat niet het enige voordeel:  “De ideeën die er uit het debat komen, zijn vaak zo goed dat we ze allemaal wel zouden willen uitvoeren. Doordat alle scholen nu met hetzelfde thema bezig zijn, is de kans groter dat we meerdere projecten met elkaar kunnen verbinden.”

Even wennen

Ze gaf de kinderen de nodige tips mee voor het aankomende debat: “Goed oefenen en niet schrikken wanneer je je stem voor de eerste keer door een microfoon hoort. Dat vond ik toen ik tien jaar geleden als raadslid begon namelijk echt wel even wennen!”
Op 22 maart worden de leerlingen van de Regenboogschool in het gemeentehuis verwacht voor de eerste voorronde. Wanneer zij winnen, gaan zij door naar de finale die op 10 mei plaatsvindt.

Aandachtig luisterden de leerlingen van groep 7/8 van de Regenboogschool naar de handvatten die wethouder (en dorpsgenoot) Petra Lepolder met hen deelde in aanloop naar het Scholendebat 2019.

Tekst en foto: Dasja Abresch © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl

Uit de Steenbergse Courant