Afbeelding
maandag 4 maart 2019, 17:52

In Strienestad zal de leut altijd blijven bestaan

STRIENESTAD- Het maakt de bietenboerkes en meerminnekes niets uit. Als maandagmiddag het spel op de Markt begint, zijn ze er in grote getalen. Zodra het spel begon genoten ze met volle teugen. Het verhaal bracht ze terug in de tijd, maar ook werd een blik in de toekomst geworpen. Een ding is zeker: het carnaval in Strienestad is gegarandeerd, de leut zal blijven bestaan.

Nar Boowke zette de tijd niet voruit, hij zette de tijd stil!

Zodra Nar Boowke en het Narreke het toneel opkwamen was het al goed mis. Ze wilden een streek uithalen met het hele gevolg. Ze hadden de wekkers van de rest van het gevolg stilgezet. Al snel bleek dat hun grap niet gewaardeerd werd. Het carnaval en vooral de leut samen werd véél korter. Gelukkig had de deftige Flodder een goed idee. “Ik haal bij onze Steenbergenaar ‘Nostra de Mus”, hij is een ontdekker, zijn teletijdmachine”.

Professor Isgetikt

Om de grap compleet te maken verkleedde Prins Strienus V zich als professor Isgetikt. Natuurlijk liep het plan helemaal fout. Nar Boowke zat, terwijl het écht niet mocht, aan de hendels, en het hele gevolg, met uitzondering van de professor en de deftige Flodder werden terug in de tijd gezogen. De kinderen op de Markt genoten! En waar kwamen ze uit? In de prehistorie. Al snel bleek dat de holbewoners ook raad wisten met carnaval. Ze liepen al snel allemaal samen in de polonaise, tot er gevaar dreigde! Een enorme vogel kwam boven het Leutpeleis gevlogen. De holbewoners gingen op de vlucht, maar de Mussekoning wist wel raad. “Tis gewoon ne Tlielup, een prehistorische mus! Nou die schiet en we wel neer! Natuurlijk lukte het en de holbewoners konden hun geluk niet op. Maar de deftige Flodder en professor Isgetikt wilden iedereen terug naar onze tijd halen. Dat lukte.

In de toekomst

Helaas ging het weer helemaal fout. Nar Boowke wilde een dutje doen, de deftige Flodder gaf hem een duw, en daar gingen ze weer! Iedereen werd de teletijdmachine ingezogen. Behalve de professor. Nu kwamen ze in de toekomst terecht, zeker 100 jaar verder. De tijd was overgenomen door robots. Die gelukkig ook een soort van polonaise dansten. De teletijdmachine ging kapot! Moesten ze nu voor altijd in de toekomst blijven? Gelukkig wisten de robots raad. Nadat hun Leutmeters door de bietboerkes en meerminnekes waren opgeladen kwamen ze weer terug in óonze tijd’.

Plan van het jeugdgevolg

Eind goed al goed zou je zeggen. Maar toch zat het prins Strienus niet lekker. “Die twee narren hebben helemaal geen spijt van hun streken, we moeten ze een lesje leren!” bedacht hij zich hardop. Het jeugdgevolg bedacht een plan. Ze haalden Nar Boowke over om nog één keer aan de teletijdmachine te zitten. Wat er toen gebeurde! Het hele gevolg kwam als bejaarden naar buiten! Nar Boowke schrok zich een hoedje. Hij had zoveel spijt van wat hij had gedaan. Gelukkig gingen de pruiken af en zag hij dat er ook met hem een streek was uitgehaald.

In welke tijd we ook leven, de leut in Strienestad blijft altijd bestaan

Om de goede afloop te vieren ging iedereen op de Markt mee in de polonaise. De kinderen hadden een geweldige middag, de papa’s en mama’s genoten mee. En het klopt: In Strienestad zijn we “Oonze tijd wijd voruit!”

Tekst: Tineke Feskens  Foto’s: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant