Afbeelding
zondag 30 juni 2019, 12:54

Steenbergen sluit aan bij Nederlandse vestingsteden

STEENBERGEN – Het gebeurde met een knal, de aansluiting van Steenbergen bij de Nederlandse vestingsteden. Trots op de Steenbergen als van vestingstad. En om beter zichtbaar te zijn als vestingstad, zijn volgens burgemeester Van den Belt de reden voor dit besluit.

Goede toekomst door te leren van het verleden

Een vol programma in de Gummaruskerk kwam zaterdagmiddag met een luide knal ten einde. Burgemeester van den Belt kondigde vol trots aan dat Steenbergen is toegetreden tot de Nederlandse vestingsteden. “Met toetreding vergaren we een veel betere zichtbaarheid als vestingstad” vertelt Van den Belt. Er is de afgelopen jaren al flink gewerkt om de contouren van de vesting duidelijk in beeld te brengen en de tijd is rijp om de vruchten van al het werk te plukken. Willemijn van Hees, burgemeester van Heusden, maar ook voorzitter van de vereniging voor Nederlandse vestingsteden was trots Steenbergen te verwelkomen. “Wie in een vestingstad woont boft. Je ziet en hoort de geschiedenis. Een goede toekomst krijgen we door te leren van het verleden. We zijn met elkaar verbonden door het vesting schap. Volgens goed gebruik kreeg de burgemeester uit handen van Willemijn van Hees een welkomstpakket uitgereikt. Een vestingvlag, een kanon, gelukkig een miniatuur voor op het bureau en een gemeentebord. Maar het mooist waren toch de speldjes, speciaal voor mensen die de stad promoten. Aan de burgemeester de keuze wie zo’n speld verdienen. De eerste speld echter niet, die kreeg hij zelf opgespeld, als blijk voor zijn inzet voor Steenbergen. “En nog iets” lachte Willemijn van Hees “Ik heb je lid van het Dagelijks Bestuur gemaakt. Daar valt niet over te onderhandelen.

De Bergse batterij laat van zich horen

Tijdens de bijeenkomst waren een aantal bezoekers in bijzondere kledij aanwezig. Zij, ‘de Bergse Batterij” vertegenwoordigen een afvaardiging uit de gemeente Geertruidenberg. Een van de vestingsteden. Volgens goed gebruik schieten zij bij bijzondere gelegenheden het kanon af. Op de Markt stond het opgesteld. Toen iedereen zich verzameld had klonk tromgeroffel. Het kanon werd aangestoken en met een oorverdovende knal was de toetreding van Steenbergen een feit.

Tekst: Tineke Feskens  Foto’s: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant