Afbeelding
woensdag 16 oktober 2019, 18:30

Liniekijkers druppelen binnen

STEENBERGEN – De eerste resultaten van het Knutselproject Liniekijker, bedacht door de organisatie van de open dag West-Brabantse Waterlinie (WBWL), druppelen binnen in de hal van het gemeentehuis. De inzendingen kunnen daar nog tot en met morgen, donderdag 17 oktober, 19.30 uur ingeleverd worden. Een Liniekijker kan een verrekijker, een kijkdoos of een andere creatieve variatie daarop omvatten. Alle kinderen tot en met 12 jaar mogen meedoen.

Tijdens de open dag aanstaande zondag wordt bekendgemaakt welke Liniekijkers in de prijzen zijn gevallen. De dag begint met de officiële opening van het Steenbergse Fort Henricus met daarop uitkijktoren De Liniekijker. De naam van die toren gaf aanleiding tot het knutselproject waarmee de organisatie de jeugd meer wil betrekken bij de geschiedenis van fort en linie. De vraag aan de kinderen is dan ook om een (verre)kijker te maken die zicht geeft op verleden, heden en toekomst van de waterlinie. Een opdracht die op menig volwassenen complex overkomt, maar waar het fantasierijke kinderbrein geen enkele moeite mee heeft, zo blijkt wel uit de eerste inzendingen. Het gemeentehuis is morgen geopend van 9.00 tot 13.00 uur en van 17.30 tot 19.30 uur.

Pendelen

Tijdens de open dag kunnen kinderen op Fort Henricus zelf een Liniekijker maken, mits zij zelf twee wc-rollen meenemen. De kijker kunnen zij vervolgens gebruiken om vanaf de uitkijktoren op Fort Henricus of een van de andere forten van de West-Brabantse Waterlinie in de verte te kijken. Gedurende de dag rijdt er een gratis pendeldienst langs de diverse locaties. In Steenbergen opstappen kan bij het busstation bij supermarkt Lidl, bij Fort Henricus en bij Benedensas. Ieder kwartier vertrekt er een bus. Onderweg krijgen de reizigers informatie over de linie en haar forten.

Cadeau

De open dag is van 12.00 tot 18.00 uur. Daarvoor, om 11.00 uur, wordt Fort Henricus officieel geopend. Dit gebeurt met de overdracht van de uitkijktoren aan Jan Hoogendoorn die hem bij zijn afscheid als burgemeester cadeau kreeg van de inwoners van de gemeente Steenbergen. Hoogendoorn neemt hem niet mee naar huis, maar geeft hem na ontvangst direct weer terug aan de gemeente.

Off road-rolstoelexcursie

Voor minder-validen is er gedurende de dag een uitgelezen kans om een excursie mee te maken door natuurgebied de Dintelse Gorzen. Dankzij de off road-rolstoelen van Akkermans recreatie is het dan ook voor mensen met een lichamelijke beperking mogelijk om van het natuurschoon te genieten. Aanmelden is wel verplicht. Voor de wandelingen en ritten via www.nm.nl/dintelsegorzen en voor de rolstoelen nog via www.benedensas.nl. Ter gelegenheid van de open dag zijn de rolstoelexcursies gratis.

Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant