Leerlingen van Maria Regina en hun begeleider zetten samen met medewerkers van wijkteam ‘Centrum’ de schouders onder het gereedmaken van het oorlogsmonument op het Kerkplein. Foto: Peter Vermeulen - Steenbergse Courant
Leerlingen van Maria Regina en hun begeleider zetten samen met medewerkers van wijkteam ‘Centrum’ de schouders onder het gereedmaken van het oorlogsmonument op het Kerkplein. Foto: Peter Vermeulen - Steenbergse Courant
zondag 21 april, 10:00

Groepen acht Maria Regina treffen voorbereidingen voor Dodenherdenking in Steenbergen centrum

STEENBERGEN - “We doen dit als school al zeker meer dan tien jaar,” weet begeleider Mariëlle van Bavel van de Maria Reginaschool. “Dit jaar doen we het voor de eerste keer in samenwerking met de plantsoenendienst van de gemeente Steenbergen. Samen met een groepje van vier leerlingen - Roel Suykerbuyk, Leilany van Oers, Charlie van Jaarsveld en Demi Wouters - was ze dinsdagochtend bij het oorlogsmonument op het Kerkplein aan de slag om het keurig netjes te maken. Het gemeentelijk wijkteam ‘Centrum’ met Patrick van Tilburg, Koen Rijndorp en Wilco Keus verleende daarbij professionele assistentie.

Het achttal trotseerde daarbij de regen en forse wind van die ochtend en schuilde wanneer Pluvius uithaalde even in het portiek van het Napoleonhuis. Wijkteamlid Wilco Keus meldde en passant nog even een klacht over het onkruid dat tussen het straatwerk voor de gevel van het gebouw trachtte te overleven. Dat moet natuurlijk weg voordat de herdenkingsplechtigheid op 4 mei plaatsvindt.


Boeketjes

Terwijl de buitenploeg in actie kwam is in de Maria Regina Dora de Greef met vier leerlingen actief met het maken van bijzondere boeketjes. Alana Voorbraak, Fleur de Neve, Destiny Fleskens en Madelotte Diepenhorst zijn op het moment de de fotograaf binnenstapt juist klaar met hun boeketjes. “Van bloemen wordt je vrolijk, zo heb ik het viertal vanochtend voorgehouden. En dat wordt vervolgens volmondig beaamd. “Het was hartstikke leuk om te doen. We mochten zelf de stijl van onze boeketjes kiezen. En het maken ervan ging echt vlot. Jammer dat we er nu al mee klaar zijn”. De boeketjes worden op 4 mei gelegd bij het oorlogsmonument en bij de graven van Gibson en Warwick op de begraafplaats aan de Nassaulaan.


Gesprek en uitleg

Dinsdag kregen de groepen 8 van de Maria Regina bezoek van Rob Matthijssen van de Stichting Veteranen Steenbergen die in gesprek ging met de leerlingen over Dodenherdenking, vrijheid en het belang daarvan. Femke Ammerdorffer (beleidsmedewerker cultuur) en John Nijssen (chef kabinet van de burgemeester) kwamen uitleg geven over de graven van de gesneuvelde gevechtspiloten en ook het herdenkingsmonument voor Janus Tiberius dat gerealiseerd is door Ad van de Par en de graven van mensen die op uiteenlopende manieren verwant zijn aan WOII, verzetsmensen maar bijvoorbeeld ook een heel gezin uit Dinteloord dat gesneuveld is bij het catastrofale bombardement op deze plaats.


Bewustzijn vergroten

Op 4 mei wordt tijdens de herdenking ook een gedicht voorgedragen dat gemaakt is door leerlingen van groep acht. “Met het wat uitgebreider voorbereiden met leerlingen van de Maria Regina willen we het bewustzijn vergroten. We hopen ook dat zodoende meer kinderen en hun ouders op 4 mei naar de herdenking komen. We zijn van mening dat juist onder de huidige omstandigheden in de wereld het misschien wel belangrijker dan ooit is om samen stil te staan bij het oorlogsleed van de slachtoffers, in het heden en in het verleden”, stelt John Nijssen namens gemeente Steenbergen.

Door: Peter Vermeulen

In de school zelf is een groepje onder leiding van Dora de Greef aan de slag gegaan met het vervaardigen van boeketjes voor tijdens de Dodenherdenking op 4 mei. Foto: Peter Vermeulen - Steenbergse Courant
Foto: Peter Vermeulen - Steenbergse Courant
Foto: Peter Vermeulen - Steenbergse Courant

Uit de Steenbergse Courant