De 12-jarige Sylvia Luu wordt in haar dorp Welberg al het egelmeisje genoemd. Haar missie om de gemeente egelvriendelijker te maken heeft nu ook de lokale politiek bereikt.
De 12-jarige Sylvia Luu wordt in haar dorp Welberg al het egelmeisje genoemd. Haar missie om de gemeente egelvriendelijker te maken heeft nu ook de lokale politiek bereikt.
donderdag 18 april, 09:00

Sylvia’s actie voor egels heeft effect: D66 en VVD dienen motie in

WELBERG/STEENBERGEN – Ook als je twaalf jaar oud bent kan je een verschil maken, zo bewijst Sylvia Luu. De jonge Welbergse heeft een groot hart voor dieren en in het bijzonder voor egels. Al eerder deelde ze samen met haar vader egelhuisjes uit aan Welbergenaren en bracht ze verdwaalde of zieke egels naar de Stichting Egelopvang Roosendaal. Maar nu pakt ze het nog serieuzer aan door de lokale politiek te mobiliseren. Vanavond dienen D66 en de VVD samen een motie in om de gemeente Steenbergen ‘egelvriendelijker’ te maken.

De twee partijen raakten geïnspireerd door de missie van Sylvia. Ze wil mensen vertellen hoe belangrijk het is om hun tuin niet te ‘netjes’ te maken. Dus bladeren zoveel mogelijk laten liggen en zorgen dat er voldoende schuilplaatsen voor de beestjes zijn. “En zorg ervoor dat er een opening in de schutting zit zodat ze van de ene naar de andere tuin kunnen lopen”, zegt ze. “Maar het allerbelangrijkste is dat de Stichting Egelopvang in Roosendaal geld moet krijgen. Gevonden egels uit de gemeente Steenbergen worden daar namelijk heengebracht. Vorig jaar waren dat er 48. De medicijnen voor zieke egels zijn best duur, dus zij hebben de donaties hard nodig.”

“Bijdragen aan welzijn van deze kwetsbare diersoort”

Zover gaat de motie van de twee fracties nog niet, maar ook zonder extra geld kan er al wat gedaan worden, zo luidt de tekst. “Het doel van deze motie is om de bescherming van egels te verbeteren, zowel door directe maatregelen als door bewustwording en betrokkenheid bij de gemeenschap. Hierdoor kunnen we bijdragen aan het behoud van de lokale biodiversiteit en het welzijn van deze kwetsbare diersoort. We verzoeken het college om de mogelijkheden te onderzoeken voor het implementeren van egelvriendelijke maatregelen, zoals het laten liggen van bladeren in de herfst en plaatsen van egeltrappetjes.”

Egeltrappetjes

Voor wie geen idee heeft wat egeltrappetjes zijn, wil Sylvia dat graag uitleggen terwijl ze plaatjes op haar telefoon laat zien. “Als het droog is gaan egels zelf op zoek naar drinkwater bij bijvoorbeeld vijvers. Als ze dan in het water vallen verdrinken ze. Als je in de vijver zo’n houten plankje zet kunnen ze er gemakkelijk uitklimmen.” En wie overdag een egel ziet scharrelen, moet het beestje even in de gaten houden. “Want gezonde egels gaan ’s nachts op zoek naar eten. Vooral insecten en slakken.”

Door: Nicole van de Donk

Een van de reddingsacties van Sylvia: deze egel had ze overdag gevonden op straat. Samen met haar ouders heeft ze het diertje naar de egelopvang in Roosendaal gebracht. Eenmaal opgeknapt is de egel weer vrijgelaten in het bos.

Uit de Steenbergse Courant