Wethouder Esther Prent (l) en Roos Herman, directeur van Bibliotheek West-Brabant, openden samen met de kinderen het Media Ukkielab in de Steenbergse bibliotheek.
Wethouder Esther Prent (l) en Roos Herman, directeur van Bibliotheek West-Brabant, openden samen met de kinderen het Media Ukkielab in de Steenbergse bibliotheek.
maandag 15 april, 12:58

Confetti en toeters bij opening Media Ukkielab in de bibliotheek

STEENBERGEN – Eigenlijk waren het de kleuters zelf die afgelopen vrijdag het Media Ukkielab in de bibliotheek openden. Met toeters renden ze vrolijk in het rond en probeerden ze direct alle speeltjes uit die bij het Media Ukkielab horen. “En zo hoort het ook”, concludeerde Roos Herman met een glimlach. De directeur van Bibliotheek West-Brabant liet samen met wethouder Esther Prent de confettikanonnen knallen om de opening nog feestelijker te maken. In het Media Ukkielab worden jonge kinderen én hun ouders geholpen om op een veilige en leerzame manier met digitale apparaten om te gaan. Wel zo handig in een tijd waar schermpjes veelal de dienst uitmaken.

“Eigenlijk adviseren we om kinderen tot twee jaar oud helemaal geen beeldschermen te geven. Het is namelijk heel belangrijk dat ze hun zintuigen op een juiste manier ontwikkelen. Hier in de bibliotheek kunnen we ouders ‘mediaopvoeding’ geven door ze te vertellen wat veilige apps zijn en hoe ze de digitale wereld op een goede manier kunnen inzetten. En verder vertellen we dat het juist zinvol is dat kinderen zich zo af en toe vervelen. Dan gaan ze namelijk zelf iets verzinnen”, vertelt Saskia Bousie van de bibliotheek Steenbergen.

Tiptoi pen en Bee-bots

Het Media Ukkielab bevat allerlei spelletjes en interactieve boeken om jonge kinderen uit te dagen. Zo is er de tiptoi pen die de peuters en kleuters tijdens het bekijken van een boekje of spelletje kunnen gebruiken om zo allerlei geluiden te horen. Het zorgt ervoor dat ze het verhaal beter in zich opnemen. “Hetzelfde doen we eigenlijk ook door bij het voorlezen handpoppen te gebruiken van figuren die in het boek voorkomen. Zo kan je de aandacht van de kleintjes beter vasthouden.” En de kinderen kunnen in de bieb zelfs al leren programmeren met de Bee-Bots. Op de grond liggen allerlei plattegronden waar deze robot in de vorm van een bij overheen kan rollen. Maar dan moet hij wel eerst via de knoppen opdrachten krijgen. De kinderen keken die middag hun ogen uit.

Wisselende thema’s

Het Media Ukkielab is geopend tijdens de reguliere openingstijden van de bibliotheek in de Blauwstraat. Er wordt gewerkt met thema’s die elke twee maanden veranderen. Nu is dat natuur, maar dat wordt bijvoorbeeld nog kunst en muziek. “We willen daar ook nog activiteiten bij gaan organiseren”, aldus Bousie.

Door: Nicole van de Donk

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant