Afbeelding
zaterdag 20 november 2021, 09:00

Vader en zoon Qualm kweekten de zwaarste suikerbiet

STEENBERGEN – Leo Qalm was de overtuigende winnaar van de wedstrijd om de zwaarste suikerbiet die ‘Het Zal Me Een Biet Wezen’ ook dit jaar organiseerde. Eveneens door de coronamaatregelen geplaagd konden deelnemers aan de wedstrijd afgelopen zondagochtend via een drive-in hun bijzondere peeën ter weging aanbieden. Dat gebeurde bij zorgboerderij Ruigevelden in Lepelstraat.

“Ook dit jaar moest het wegen van de bieten aangepast gebeuren. Vandaar de herhaalde drive-in, waarbij de deelnemers hun biet in de kofferbak hadden liggen. Zij reden langs het weegpunt en lieten hun exemplaren door de jury uit de auto halen. Vervolgens werden deze gewogen. Wel jammer dat het zo moest gebeuren, de gezelligheid tijdens het wegen moest ook dit jaar achterwege blijven. Dat betekende geen praatje tussen de telers waarin ze aan de weet konden komen hoe de andere mededingers te werk waren gegaan”, vertelt Marc van der Bol die samen met Martijn van Overveld deze wedstrijd organiseert.

Een kanjer van ruim dertig kilo

Er werden door 29 deelnemers bieten ter weging aangeboden. Het exemplaar van Leo Qualm, woonachtig in de Moorseweg te Nieuw-Vossemeer spande de kroon met 30,6 kilo. Zoon Jacco, de winnaar van vorig jaar werd eervol tweede met 26,96 kilo. “Vader en zoon Qualm hebben een bijzondere manier om te telen. Ze vertelden vroeg te hebben gezaaid en hun bieten te hebben verzorgd met een mix van bladmeststoffen, kunstmest en vaste mest. Blijkbaar hebben ze een goede formule ontwikkeld”.
De beste dame bleek Annie Bolders uit de Waterweg bij De Heen. Haar exemplaar woog 20,96 kilo.

Aanmelden voor volgende editie

Ook volgend jaar wordt er weer een editie van ‘Het Zal Me Een Biet Wezen’ op stapel gezet. Wie zich hiervoor wil opgeven kan bellen met Marc van der Bol via telefoon 06 10 520 903.

Uit de Steenbergse Courant