Afbeelding
dinsdag 12 oktober 2021, 10:08

Verkiezingsdebat: Dinteloorders willen dat beloftes worden ingelost

DINTELOORD – De verkiezingsprogramma’s van de verschillende partijen worden nog geschreven, en ook de kandidatenlijsten zijn nog niet rond. Toch organiseerde de Vereniging Werkgroep Behoud Leefbaarheid Dinteloord (VWBLD) gisteravond in het Dorpshuis een eerste verkiezingsdebat. “Dinteloorders moeten weten op wie ze het beste kunnen stemmen om problemen in het dorp aan te pakken”, aldus voorzitter Leon Aanraad. Uit de geluiden uit het publiek viel op te maken dat de inwoners vooral daden willen, en geen woorden. 

Ze deden hun best, de zeven mannen die op een rijtje op het podium zaten. Maar misschien had een vrouwelijke kandidaat het schild van wantrouwen van de aanwezige Dinteloorders kunnen openbreken, want die zijn inmiddels al vaak teleurgesteld. Het grootste onderwerp van de avond, de komst van een rondweg die de verkeersoverlast in het dorp moet aanpakken, is namelijk al jarenlang een heet hangijzer. “Sterker nog, ik was als wethouder in deze zaal toen de belofte van een rondweg werd gemaakt. Die belofte moet worden nagekomen”, zei Michel Lambers, de huidige fractievoorzitter van de Volkspartij.

“Dinteloord is als eerste aan de beurt, niet Steenbergen”

De enige belofte die de aanwezige vertegenwoordigers van de politieke partijen op dat vlak konden doen, was om het college strikt te houden aan de deadline die is gesteld op het eerste kwartaal van 2022. Dan moeten er concrete plannen zijn of en waar de rondweg kan komen te liggen zodat het zware landbouw- en vrachtverkeer niet meer door de kern hoeft. Maar het publiek nam geen genoegen met die belofte. “Hoe hard gaan jullie je maken voor die rondweg? Wij willen horen dat Dinteloord eerst aan de beurt is, en niet eerst weer Steenbergen”, zo klonk de klare taal van John van de Merbel (oprichter van het bedrijf JMT). 

Kouters en Van Tilburg beter op een andere plek

Andere onderwerpen die aan de orde kwamen, waren de mogelijke verplaatsing van de bedrijven Kouters en Van Tilburg naar een plek buiten de kern. “Het vrachtverkeer door het dorp is voornamelijk afkomstig van deze twee bedrijven”, zei Dinteloorder Dennis van Agtmaal (Gewoon Lokaal!). Volgens dorpsgenoot Jurgen Huijbregts (CDA) worden er door de gemeente hierover al gesprekken gevoerd. “Maar we zijn nog niet waar we willen zijn.”

Ook op de rest van de lijst stonden onderwerpen die eigenlijk al jarenlang spelen, maar waar geen knopen over worden doorgehakt. Het woonzorgcentrum De Nieuwe Haven dat verouderd is, en het mogelijk samenbrengen van de drie basisscholen in één nieuw gebouw.

Ook nieuwe partijen aanwezig 

De partijen lieten zo ver voor de verkiezingen nog niet het achterste van hun tong zien. Het was voor de nieuwe partij Stem0167 wel een kans om zich te presenteren. Paul van Nieuwenhuyzen voerde het woord en benadrukte vooral het anders te gaan doen. “Al die gezichten hier aan tafel hebben de afgelopen jaren niks voor elkaar gekregen.” Bij de nieuwe partij Progressief Samen is participatie het kernwoord. “Begin met het raadplegen en informeren van burgers, dat voorkomt gezeik achteraf”, aldus Joop Stoeldraijer (nu nog PvdA). 

Foto 1: De vertegenwoordigers van de politieke partijen gaven een doorkijkje naar hun verkiezingsprogramma’s. V.l.n.r.: Jurgen Huijbregts (CDA), Dennis van Agtmaal (Gewoon Lokaal!), Kees Gommeren (VVD), Tim Huisman (D66), Joop Stoeldraijer (Progressief Samen), Danker Kouwen (Volkspartij) en Paul van Nieuwenhuyzen (Stem0167). 

Foto 2: Paul van Nieuwenhuyzen van de nieuwe partij Stem0167 praat na met de gespreksleider van de avond, Arie van den Berg. Die moest op het laatste moment invallen voor journalist Wim van den Broek, die zich vanwege ziekte had afgemeld. 

Door: Nicole van de Donk

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant