Afbeelding
vrijdag 1 oktober 2021, 13:50

Wethouder overleeft debat over Jaarmarkt maar raad eist verbetering

STEENBERGEN – “Onze zorgen richten zich niet alleen op de te laat verstrekte vergunning voor de Jaarmarkt, maar op het structureel ontbreken van een dienstbare opstelling en op de slechte communicatie richting de inwoners”, zo klonk het keiharde oordeel van VVD’er Theo van Es donderdagavond. De partij had het middel ‘interpellatie’ aangevraagd om de wethouder te confronteren met de in hun ogen “ernstige en urgente situatie’. De VVD werd echter niet unaniem gesteund, al moet volgens de raad wel alles op alles gezet worden om nog zo’n debacle te voorkomen.

“Na 1,5 jaar corona-ellende werd het wel weer eens tijd voor een feestje, dus des te groter was de domper toen bleek dat de vergunning voor de Jaarmarkt niet in orde was. Nu horen wij geluiden dat de organisatoren van de ijsbaan zich ook zorgen beginnen te maken omdat de deadlines van de leveranciers eraan zitten te komen, terwijl de gemeente zegt dat het nog te vroeg is voor een vergunningaanvraag. Dat is toch te gek voor woorden?”, zei Van Es.

Wethouder: “mijn reactie had tandje minder gekund”

Wethouder Wilma Baartmans had al eerder in een vergadering gereageerd op de kritiek en vragen vanuit de raad over het onderwerp. Ook nu kwam zij met een uitgebreid verhaal over hoe de gemeente als organisatie met dit onderwerp bezig is. “Samen met adviseurs gaan we kritisch het huidige werkproces analyseren aan de hand van verleende vergunningen. Ook moet de communicatie naar buiten beter afgestemd worden. Daar heb ik zelf aan meegedaan door emotioneel te reageren in de media. Dat had een tandje minder gekund.”

Volkspartij: ernstig incident, geen patroon

Baartmans kon zich echter niet vinden in de kritiek dat inwoners het vertrouwen in het openbaar bestuur verliezen op deze manier. Zo ver wilden de meeste partijen ook niet gaan. De Volkspartij noemde het een ernstig incident, maar geen patroon. Het CDA wil dat er gekeken wordt of de termijnen voor het indienen van vergunningen moeten worden aangepast. 

Het was vooral Nadir Baali van de PvdA die fel van leer trok, omdat hij het ziet als een breed probleem dat hij eerder al samenvatte als “Wat gaat er mis op het gemeentehuis?”. “Het proces is niet onder controle. Dat is op ambtelijk niveau, maar dat mag het college niet goedkeuren. Laten we als raad samenwerken om het nu eens echt aan te pakken”, was zijn oproep. Gewoon Lokaal! haalde de investeringen in de ambtelijke organisatie van de afgelopen tijd aan. “Het college heeft de financiële middelen gekregen om de organisatie te versterken, maar dan verwachten we ook waar voor ons geld”, aldus fractievoorzitter Maurice Remery. 

Door: Nicole van de Donk

Uit de Steenbergse Courant