Afbeelding
woensdag 11 augustus 2021, 14:40

Stadsraad zoekt Steenbergse uitdrukkingen voor Jubileum-kalender

STEENBERGEN - “Wa nûkt ôôns nouw ‘n bos meej peeje?” “Usse meej je neus d’rtusse!” “In d’Eén zette ze de kerktore saoves binne”. Het is nog maar een kleine greep uit de stortvloed aan Steenbergse spreekwoorden en gezegden die de Stadsraad Steenbergen binnenkreeg naar aanleiding van een oproep onder de leden van Heemkundekring De Steenen Kamer. Ook lezers van KijkopSteenbergen die nog een duit in het zakje kunnen doen, worden van harte uitgenodigd om hun echte Stéénberregse uitdrukking in te sturen naar info@stadsraadsteenbergen.nl onder vermelding van ‘Spreuken’.

Uit het totaal aan inzendingen maken René Smout, Rita de Waal, Angèle Mulders-de Weert en Els Sanders een selectie ten behoeve van een verjaardagskalender die in Jubileumjaar 2022 verschijnt. Joep Suijkerbuijk en Marianne van den Bosch selecteren en bewerken het beeldmateriaal. Samen vormen zij de werkgroep ‘Kalender 750 jaar Steenbergen’.

Een heel jaar feest

Eenieder die van huis uit nog een spreekwoordelijk pareltje kent, wordt door de werkgroep uitgenodigd om dit in te sturen naar de stadsraad. “In eerste instantie gingen we uit van een spreuk per maand, maar er komende zulke leuke inzendingen binnen dat we daar misschien wel iets meer mee moeten,” aldus Els Sanders.

De ‘750 jaar Steenbergen-kalender’ verschijnt volgend jaar wanneer de gemeente een heel jaar feest viert. Niet alleen voor de verjaardag van de vestingstad, maar ook omdat het dan 25 jaar geleden is dat de huidige gemeente Steenbergen werd geboren.

Uit de Steenbergse Courant