Afbeelding
zondag 28 maart 2021, 08:00

Steenbergenaar komt met idee voor extra marktdag

Verkiezingsprogramma’s schrijven over een bruisende winkelstraat. Elke lokale coalitie streeft het na… En er wordt ook veel gedaan. Een nieuwe bestrating en nieuwe sfeerverlichting in de Kaaistraat, en jaarlijks worden sfeervolle kerstbomen en vele fraaie bloembakken aangebracht. En toch lijkt niks te helpen tegen een als maar krimpend winkelbestand. Een landelijk beeld ogenschijnlijk. En toch zijn er echter voorbeelden genoeg van plaatsen die wel bruisend zijn en blijven. Er zijn kwalitatief goede ondernemers nodig. En die hebben we gelukkig in ruime mate. Naast de vele gevestigde namen zijn er de afgelopen jaren een prominente bakker en poelier bij gekomen, die beide inmiddels tot de gevestigde orde zijn te rekenen. En toch moet er nog meer extra aantrekkingskracht worden gecreëerd! ( Ingezonden brief, onder verantwoording van de inzender )

Er zijn immers de afgelopen jaren toch diverse winkels en drie banken verdwenen. Een sportwinkel dat omgebouwd werd tot hotel, een bankkantoor dat ict bedrijf werd, een schoenenwinkel dat in de toekomst omgebouwd wordt tot notariskantoor. En dit is zeker beter dan leegstand. Maar hotelkamers, een dienstverlenend bedrijf, of een praktijk met zorgaanbieder in de winkelstraat winkelt toch minder gezellig. En de gezelligheid die moet blijven of verder worden versterkt.

Ingewikkeld vraagstuk

Het is een ingewikkeld vraagstuk. waar menig manuur in het gemeentehuis en leden van de winkeliersvereniging zich over buigen. Vooralsnog klaarblijkelijk tevergeefs.
Feit is dat het op de woensdag in Steenbergen gemiddeld iets drukker is dan op andere doordeweekse dagen. De weekmarkt levert hier zeker een bijdrage aan. Zodoende komt de vraag boven: “Zou een extra marktdag op zaterdag een welkome aanvulling zijn om reuring te creëren?”

De huidige woensdagmarkt heeft louter en alleen kraampjes die waren verkopen die ook reeds in de winkels in het centrum te koop zijn. En toch trekt dit al extra publiek. Zou een iets meer afwijkende markt wellicht nog wat extra mensen op de been kunnen brengen? Het is slechts een vraag, maar vermoedelijk het proberen waard.

Wie denkt met mij mee?

Waar de huidige mogelijkheden om een marktkraam te bemachtigen minder makkelijk is vanwege de starre regelgeving over de lokale weekmarkt, zou de zaterdagse markt een veel groter spel van aanbieders en incidentele aanbieders moeten worden. Meer flexibiliteit! Een markt met veel seizoen producten en ook juist streekproducten. In het voorjaar verkoopt de lokale aspergeboer zijn vers gestoken asperges. In december verkoopt de lokale kerstbomen boer zijn kerstbomen. Maar ook de lokaal geplukte walnoten, gemaakte honing en gebrouwen bier moet zijn weg vinden naar de nieuwe zaterdagse markt. Groente plantjes, perkgoed, kruiden, verse olijven en wat al niet meer. Misschien dat de nieuwe Steenbergse Soepjesmaker haar soepen ook wil verkopen op de nieuwe markt. Iedereen die ergens een overschot aan heeft moet in staat zijn eigen waar te verkopen. Dus een zogenoemde pop up marktkraam behoort tot de mogelijkheden. Juist de aanvulling op hetgeen de winkels reeds aanbieden zal van toegevoegde waarde zijn voor ons centrum.
Kijk in dit verband eens naar de bijna 40 jaar oude Boerenmarkt net over de grens in Kapellen. Elke zondagochtend is het daar hartstikke druk –ook met Brabanders- die daar allerlei verse waar met een licht agrarische relatie en dieren en planten kopen. En alles is biologisch!
Verkoop van goede tweede handspullen is wellicht ook een aanvulling. Ik bedoel geen rommelmarkt.
Een beetje structuur in wat bezoekers en dus kopers kunnen verwachten is wel welkom.
Laten we het verder uitwerken! Denkt u met mij mee?
Ewout van den Berg, Steenbergen
ewm@berg1.nl

Uit de Steenbergse Courant