Afbeelding
donderdag 17 december 2020, 10:25

Bestuur De Vaert bereid tot beheer ’t Cromwiel

WELBERG/STEENBERGEN – Het bestuur van stichting gemeenschapshuis De Vaert is bereid het beheer en de exploitatie van sport- en ontmoetingscentrum ’t Cromwiel over te nemen. Wanneer de gemeenteraad akkoord gaat, vormt het zeskoppige bestuur een nieuwe stichting die per 1 juli 2021 de scepter zwaait in ’t Cromwiel. Verantwoordelijk wethouder Esther Prent is opgetogen over de toezegging van het bestuur en verwacht dat de raad in kan stemmen met de nieuwe constructie.

Vijf jaar geleden werd ’t Cromwiel geprivatiseerd. Momenteel wordt de voorziening commercieel gerund door Optisport die het vorig jaar overnam van Hydra Sport B.V.. Het functioneren van het Steenbergse gemeenschapshuis is gedurende al die jaren al onderwerp van discussie binnen de gemeenteraad. Zij nam in haar raadsprogramma zelfs op dat “het culturele hart” terug moet in ’t Cromwiel.

Voeten in de aarde

Wethouder Prent kreeg een jaar de tijd om andere vormen van beheer en exploitatie te onderzoeken. “Die tijd hadden we nodig, met name om de juridische kant te onderzoeken. De gemeente haalt ’t Cromwiel als het ware terug naar zich toe en dat heeft de nodige voeten in aarde. Ook wilden we de wens van de gemeenschap erbij betrekken. Van daaruit kwam de tip om het gesprek aan te gaan met het bestuur van De Vaert.“

Nieuwe bestuursleden

Het was niet voor het eerst dat de gemeente de vraag bij De Vaert weglegde, vertelt Jan Flameling, voorzitter van het Welbergse gemeenschapshuis. “Al in 2015 werden wij hier al over benaderd. We waren toen nog volop bezig met de plannen om De Vaert toekomstbestendig en zagen er geen kans toe.“

Inmiddels is De Vaert een jaar geleden van alle duurzame gemakken voorzien. Ook verwelkomde het bestuur onlangs twee nieuwe bestuursleden.  “Capabele, jonge mensen met visie wat het makkelijker maakt om een dergelijke grote beslissing voor de toekomst te nemen.”

Verbindingen leggen

Ook het voorbestaan van het Welbergse gemeenschapshuis heeft meegespeeld in de besluitvorming. “Beide voorzieningen blijven volledig zelfstandig draaien met ieder hun eigen personeel,” zo benadrukt Flameling. “Maar het geeft wel de mogelijkheid om verbindingen te leggen zonder onze eigen concurrent te zijn. Soms worden we benaderd door clubs die iets willen waar wij simpelweg de ruimte niet voor hebben. Het is dan fijn wanneer we ze 600 meter verderop die ruimte wel kunnen bieden.”

Zuinig

De voorzitter ziet het avontuur met vertrouwen tegemoet. “Vóór de coronacrisis was ‘De Vaert’ het gemeenschapshuis dat het beste draaide. Aan de verbouwing hebben we zelf een ton bij kunnen dragen door jarenlang zuinig en goed met ons geld om te gaan. Daarmee wil ik ons niet op de borst kloppen, maar we weten wel hoe we een tent moeten draaien. We weten alleen nog niet precies wat we moeten verwachten bij ’t Cromwiel. Dat zijn we nu, voor zover mogelijk, aan het inventariseren.”

De toekomstvisie voor ’t Cromwiel is volgens Flameling allesbehalve ingewikkeld:  “Wat wij willen, is dat ’t Cromwiel weer een plek wordt waar iedereen graag komt. Waar het zaalvoetbalteam na afloop van de training nog even een lekker potje bier kan drinken aan de bar en waar de biljarters bediend worden aan hun tafel. Zo moeilijk is het allemaal niet. Hoe we invulling gaan geven aan het culturele hart, daar gaan we het nog uitgebreid over hebben.”

Beginnen op nul

Het besluit van de gemeenteraad ziet Flameling met interesse tegemoet. “Voor ons staat er niets op het spel. Wanneer de raad het niet wil, dan richten wij ons gewoon weer op onze eigen Vaert en daarmee klaar.” Besluit de gemeenteraad wel met het bestuur in zee te gaan dan moet er nog het een en ander geregeld worden: “We beginnen op nul vanuit een hele moeilijke periode. Gelukkig hoeven we geen winst te maken, maar we moeten wel ergens mee beginnen. Ook zullen we een buffer op moeten bouwen voor investeringen.”

Vertrouwen

Verantwoordelijk Esther Prent is tevreden dat het jaar afgesloten kan worden met een blijde boodschap. “Ik heb er altijd vertrouwen in gehad dat het goed ging komen, maar het kostte tijd. Het is fijn dat we er nu, op een moment dat we allemaal behoefte hebben aan positief nieuws, mee naar buiten kunnen komen.”

Rust

Tot de kogel door de kerk is, blijft Optisport het beheer voeren. Prent: “Ik waardeer het erg dat het bedrijf hiertoe bereid is. Dat geeft rust en dat is waar ’t Cromwiel baat bij heeft. De maanden na het raadsbesluit hebben we vooral nodig om zorgvuldig afspraken te maken met elkaar.” De nieuwe beheersvorm van ’t Cromwiel wordt in maart oordeelvormend voorgelegd aan de raad. Wanneer daar geen bijzonderheden uit voortkomen kan er diezelfde maand een klap op het besluit worden gegeven.

Het personeel van De Vaert en van ’t Cromwiel zijn door de eigen werkgevers geïnformeerd over de plannen.

(Door Dasja Abresch)

Uit de Steenbergse Courant