Afbeelding
woensdag 3 juni 2020, 09:34

Politieke reacties op vertrek raadslid Dasja Abresch

STEENBERGEN – Onlangs maakte raadslid Dasja Abresch (Gewoon Lokaal!) bekend te vertrekken uit de Steenbergse gemeenteraad. In haar verklaring schrijft ze dat haar integriteit voortdurend door collega-raadsleden in twijfel wordt getrokken en ze tot de conclusie is gekomen dat het zo niet langer kan. De politieke reacties op haar vertrek zijn wisselend; het is vooralsnog alleen haar eigen partij Gewoon Lokaal! die de reden van haar vertrek wil bespreken in de raad. “Is dit de manier hoe we met elkaar om willen gaan? Er wordt weer een spel gespeeld waar we niet aan moeten beginnen ”, aldus fractievoorzitter Maurice Remery. 

Remery doelt op de sfeer in de gemeenteraad van zoveel jaar geleden die toen allesbehalve gemoedelijk was. Inmiddels zit daar alweer een tijd een stijgende lijn in, maar met het vertrek van zijn fractielid Dasja Abresch is daar wat hem betreft een flinke knauw in gekomen. “We verliezen een goed raadslid, met het hart op de juiste plaats. Maar het is vooral de reden van haar vertrek dat ik ten zeerste betreur. Als je zou willen, kan je over iedereen wat vinden en daar maar net zolang op aanvallen totdat diegene bezwijkt. Daarmee maak je alleen maar alles verzuurder.”

VVD: “Altijd gestoord aan verbintenis met krant”

De reden waarom sommige fracties haar integriteit in twijfel trekken, ligt in het feit dat Abresch ook als zelfstandig tekstschrijver werkt voor de Steenbergse Courant. “Zij denken dat ik op de achtergrond aan de redactionele touwtjes trek. Een vertekend en verkeerd idee wat echter dusdanig hardnekkig is dat ik het niet kan ontkrachten ondanks mijn pogingen om zo transparant en open mogelijk te zijn”, aldus Abresch. Maar volgens Kees Gommeren van de VVD had ze vanaf het begin af aan moeten weten dat deze combinatie niet kan. “We hebben ons altijd gestoord aan die verbintenis, omdat het volgens ons de berichtgeving in de krant beïnvloedt, al zullen ze dat zelf altijd ontkennen.” Maar is het volgens hem wenselijk dat raadsleden op social media hun mening hierover ventileren? “Op Facebook is het nu eenmaal altijd gemakkelijker om dingen te roepen, maar er zijn meer partijen die dat doen.”

“CDA: Te veel op de persoon gespeeld”

Het CDA, hoewel onderdeel van de coalitie van waaruit Abresch nu ook twijfels ervaart, is wel uitgesprokener over het commentaar op social media. “Ik vind dat niet chique en denk dat we daar met z’n allen mee moeten stoppen. Het wordt erg op de persoon gespeeld. Ik begrijp dat de grens voor haar is bereikt, al vind ik het erg jammer want ze weet haar politieke boodschap altijd helder en met humor over te brengen. We hebben nooit getwijfeld aan haar integriteit, anders hadden we dat destijds bij haar installatie wel gezegd”, aldus fractievoorzitter Jeroen Weerdenburg. 

Volgens Tim Huisman van oppositiepartij D66 valt het commentaar op Facebook onder vrijheid van meningsuiting en moet je daar als raadslid tegenkunnen. “Het is natuurlijk niet de eerste keer dat ze iets voor haar kiezen krijgt, maar hoewel ik het jammer vind dat ze stopt, is het wel begrijpelijk want raadswerk kan je alleen volhouden als je er 100 procent achterstaat.”

PvdA: “Juist integer raadslid”

Michel Lambers van de Volkspartij zegt verrast te zijn door het aangekondigde vertrek van Abresch, maar houdt zich verder enigszins op de vlakte. “Het is altijd spijtig als er een betrokken raadslid vertrekt, maar dat gebeurt wel vaker. Zelf heb ik haar integriteit overigens nooit in twijfel getrokken.”

Nadir Baali steekt zijn steun voor Dasja Abresch niet onder stoelen of banken. “Dat juist het raadslid dat zo integer, idealistisch en met zoveel toewijding haar werk doet nu moet opstappen, is ontzettend jammer. Ik heb wel begrip voor haar besluit, want als je zo op de kern van je persoonlijkheid wordt aangevallen, dan zou ik dat ook niet kunnen accepteren. We komen van ver als raad, en er is al veel verbeterd, maar het kan nog beter. Het is nog te veel op de persoon en te veel partijpolitiek, daar maak ik mezelf ook schuldig aan, maar als eenmansfractie is het niet eenvoudig om het verschil te maken.”

Dasja Abresch zal tijdens de behandeling van de perspectiefnota op 9 juli voor de laatste keer aanwezig zijn in de gemeenteraad. Het is nog niet duidelijk wie haar opvolger wordt. 

Door: Nicole van de Donk

Foto: Peter Vermeulen

Uit de Steenbergse Courant