Afbeelding
vrijdag 6 maart 2020, 13:50

Nestkastjes project van Groen van Prinsterer gekozen als beste idee in eerste debatronde

STEENBERGEN – Vanochtend werd de eerste ronde gehouden van de debatwedstrijd voor basisscholieren in de gemeente Steenbergen. Daar lanceerden de teams van de Groen van Prinsterer, Pius X en Gummarusschool klas 8b hun plan om de gemeenschap te verrijken met iets waar deze ook werkelijk iets aan heeft. Het nestkastjesplan van de Groen van Prinsterer kreeg de credit van de jury en Janna Markestein, die al van begin af aan sterk overkwam, werd gekozen als beste debater.

Het blijft fascinerend. Basisscholieren van de groepen acht moeten met elkaar in debat om hun idee te verdedigen en als beste plan te presenteren. En dat in een indrukwekkende omgeving die op zijn minst een uitdaging vormt. Namelijk in de raadszaal, op de plek waar de raadsleden normaliter hun ideeën brengen en met een echte burgemeester die de vergadering leidt. Dat is niet gemakkelijk en een indrukwekkende ervaring. ‘Maar ook een belangrijke’, zo verwoordde ook jurylid Pascalle van Zuilen bij het bekendmaken van het juryoordeel. ‘Blijf hierop oefenen, want dit kom je in je latere leven vast vaker tegen’, zo was haar advies aan de scholieren. En dat is zeker waar. Hierop zouden de scholen nog meer de aandacht mogen vestigen. Leerlingen trainen in het vinden van de sterke punten van een plan of idee, focussen op het doel en de behoefte en in een discussie kritiek pareren en de verdediging concentreren op de sterke punten, waarbij het huiswerk bestaat uit het tevoren bedenken van mogelijke aanvallen van opponenten met andere belangen of prioriteiten.

Afvalbakken met muziek

De drie aan deze eerste ronde van het scholierendebat deelnemende teams kwamen met drie verschillende ideeën. Het team van Pius X – met Ralph Willegers, Fien Willegers, Janna Markestein en begeleider raadslid Jeroen Weerdenburg – had het succes van Holle Bolle Gijs uit de Efteling in het achterhoofd met zijn ‘Papier hier, dank u wel’. Een afvalbak met muziek als beloning voor wie er afval in doet, staat hen voor ogen. Het eerste exemplaar zou op de Steenbergse Markt komen en wanneer er voldoende sponsoren zouden zijn kon dit verder binnen de gemeente worden uitgerold.

Project Perk

Het team 8b van de Gummarusschool – met Yenthe Bax, Matthijs Mol, Feline de Bruin  en begeleider Theo van Es – lanceerde het project ‘Perk’. In vijf kernen van de gemeente zou een bijzonder perk worden gerealiseerd met een zitbankje, bijzondere beplanting en een insectenhotel. Een fietsroute langs de diverse perken completeert het plan.

Zelf gebouwde nestkastjes

Het derde team van de Groen van Prinsterer – met Jochem Sulkers, Sanne Ruijzing, Malou Nieuwkerk en begeleider Jürgen Huybrechts – bedacht de realisatie van zelfgebouwde nestkastjes. Goed voor de vogels in de bebouwde kom, goed ook voor de samenwerking tussen de leerlingen tijdens het bouwen.

Schorsing bracht meer vuur in het debat

Na de presentatie van de plannen kwam het debat zeer traag op gang. Burgemeester Ruud van den Belt gelastte zelfs een schorsing om de teams de gelegenheid te geven in conclaaf te gaan voor een sterker aanvalsplan. Dat hielp en het debat kwam beter op gang.
Vuur kwam er zeker nadat het Pius X-team hoorde dat het Gummarusteam in eerste instantie Welberg niet zag als een aparte kern en dus ook niet een ‘Perkplek’. Zelfs in het publiek zorgde dat voor reuring. “Oostenrijk is toch ook geen Hongarije”, zo merkte daar een van de jonge Welbergenaren op. Feline de Bruin probeerde tactisch de verontwaardiging te temperen door aan te geven dat bij voldoende financiën Welberg ook nog een Perk zou kunnen krijgen, maar dat doofde de vlammen nog niet echt.

Duidelijk juryoordeel

Voor de jury – met havenmeester Dirk-Jan van Weezel, Pascalle van Zuilen van de bibliotheek en Jeffrey van Meer van gemeente Steenbergen – was het uiteindelijk een duidelijke zaak: Janna Markestein (Pius X) werd gekozen als beste debater en het beste idee was naar hun mening dat van de Groen van Prinsterer: de eigenhandige bouw van nestkastjes is prima uitvoerbaar, dient het algemeen nut en is goed voor de natuur. Burgemeester Ruud van den Belt reikte, na een dankwoord aan alle deelnemers en ondersteuners, de bekers uit.

De volgende ronden

De volgende ronde van het scholierendebat is aanstaande vrijdag, de derde ronde is op vrijdag 20 maart, terwijl de finale op vrijdag 3 april plaatsvindt. Dan wordt bekend welk idee de 2500 euro gemeentelijke bijdrage ontvangt om dit te kunnen uitvoeren.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant