Afbeelding
vrijdag 21 februari 2020, 17:00

Gròòt Stéénberregs Dikteej: Nicole Bruynseels winnares eerste editie van ‘t Gèèf Genòòtschap

STRIENESTAD – Terwijl storm Dennis buiten raasde en de regen tegen de ruiten sloeg, was het afgelopen zondag warm en gezellig bij café ‘Bij Moeders’ (voorheen De Joosse). Zo’n zeventig Bietboeren en Meerminnen verzamelden zich er, met hun beste pen in de aanslag en met een spiekbriefje waarop de schimmige grammaticaregels van het Strienestadse dialect gekalkt waren. Helemaal klaar voor het Gròòt Stéénberregs Dikteej meej Kwis, voor het eerste georganiseerd door ‘t Gèèf Genòòtschap.

Vorig jaar kondigde het Nuuwe Genòòtschap aan de vulpen na elf jaar in de ring te gooien. Staande die bijeenkomst wierpen de vriendinnen Lilian Bogaert, Marjos Mol en Sonja Verbeek zich op als aspirant-opvolgsters. In het daaropvolgende jaar herbenoemde het trio zich tot ‘t Gèèf Genòòtschap, waarmee al direct duidelijk werd dat het Dikteej over een andere boeg zou gaan.

Prinsesselijke plaotjes

Feit is dat het nieuwe genootschap zonder twijfel het best geklede genootschap ooit is. De dames lieten zich een prachtige jurk aanmeten en soigneerden zich tot prinsesselijke ‘plaotjes’. Het creatieve drietal presenteerde zich met een zelf geschreven lied.

Kahoot!

Ook het Dikteej zelf verliep wat anders dan anders. Na de eerste voorlees-sessie volgde een korte pauze waarin een moderne Kahoot!-quiz werd gehouden, waarvoor de vragen bijeen gesprokkeld werden door Strienestad-kenners Wietse Visser en (Mi)Chiel Veraart. Aan de hand van zestien vragen werd de kennis van de plaatselijk Bietboer en Meermin over de eigen leef- en carnavalsomgeving getest. Na een zinderende finaleronde kwam Jos Brouwers als eerste winnaar uit de bus.

Zelf nakijken

In de tussentijd vroegen de deelnemers zich af waarom hun dictees toch niet opgehaald werden door de dames van het genootschap? Het antwoorde volgde direct na de kwis. Het bleek namelijk de bedoeling te zijn dat de deelnemers elkaars pennenvrucht na zouden kijken. Degenen die na die eerste controleronde vijftig fouten of minder hadden, gingen voor een tweede check door naar de professionele jury.
De eindconclusie was dat Nicole Bruynseels een prestatie van wereldformaat had weggezet door met slechts 17 fouten zo goed als ongeschonden uit de taalstrijd te komen. In haar kielzog volgden Jeanette van Til met 26 fouten en Riet Dekkers met 41 fouten.
Tussen alle bedrijven door deden dweilbands de Primurkus en D’n Dweilberg een deuntje.

Op de vraag of Strienestad volgend jaar een nieuw dikteej van ‘t Gèèf Genòòtschap mag verwachten, kwam een luid en duidelijk antwoord van Lilian, Sonja en Marjos: “Jazeker, wij zijn voor de komende tien jaar te boeken!”

Door: Dasja Abresch

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant