zaterdag 1 februari 2020, 15:00

KBO-voorzitter presenteert reisverslag van Armenië en Georgië

STEENBERGEN – Aanstaande maandag 3 februari presenteert KBO-voorzitter Paul Kil beelden van zijn reis door Armenië en Georgië. Hij toont daarbij foto’s die hij in deze landen maakte.

“Armenië is een opvallend land, het is sterk afhankelijk van Rusland, ligt in Azië maar is lid van de Raad van Europa en mag zo b.v. ook deelnemen aan het Songfestival dit jaar in Rotterdam. Er is veel verschil tussen arm en rijk ten gevolge van corruptie. En het land heeft nog steeds te kampen met de naweeën van de Armeense genocide. Zowel Armenië als Georgië tellen een groot aantal orthodoxe kerken en kloosters. Het geloof heeft in beide landen veel aanhangers. Opvallend is zeker ook dat beide landen een eigen alfabet hebben met 33 en 39 tekens”, zo vertelt Paul Kil.

Heilige berg

“Armenië heeft als hoofdstad Jerevan. De Cascade vormt daar het middelpunt van de stad. Een indrukwekkend bouwwerk met als front een plein dat veel beeldhouwwerken telt.  De stad telt daarnaast zowel moderne als oude gebouwen. Vanaf de grens kan men de berg Ararat zien liggen, een heilige berg voor de Armenen. Khatchkars zijn bij heilige plaatsen en kerkhoven de meest bezochte plaatsen. De plaatsen Sevan, Dilijan en Sanahin leveren ook prachtige plaatjes op qua natuur”.

Georgië minder onder druk

“Georgië verschilt weinig van Armenië, alleen staat het minder sterk onder druk van Rusland. Hier is hoofdstad Tblisi zeer indrukwekkend, het maakt ondanks veel oude gebouwen toch een moderne indruk. De Moeder van Georgië en de Drevo Zhizni-boom mag men daar niet missen. De Vredesbrug en het – nooit gebruikte Concertgebouw – zijn staaltjes van moderne techniek. Beroemde plaatsen in dit land zijn tempelstad Mzceta, Gori de stad van Stalin, de grottenstad Uplistsikhe, Kutaisi met prachtige kunst. Aan het slot van de reis werden de torensteden Mestia en Ushguli nog bezocht, waar de mensen vroeger in die torens woonden”, aldus de KBO-voorzitter.

Start presentatie

De presentatie wordt gehouden in restaurant De Watertoren, Nassaulaan 31 te Steenbergen. Maandag 3 februari wordt om 13.30 uur begonnen, het einde zal rond 16.15 uur zijn. Leden van de KBO hebben gratis toegang, aan niet-leden wordt een bijdrage van € 3,- gevraagd. Bij binnenkomst worden bezoekers met een kop koffie of thee welkom geheten.

Foto: Paul Kil maakte deze foto van de Cascade in Jerevan, de hoofdstad van Armenië.

Uit de Steenbergse Courant