Afbeelding
vrijdag 10 januari 2020, 13:00

In de Toekomstvisie 2040 worden veel open deuren ingetrapt

STEENBERGEN – Om positief te beginnen: Steenbergen heeft ambitie en durft een stip op de horizon te zetten. Inwoners die deze week op de nieuwjaarsreceptie aanwezig waren, konden die ambities lezen in een kersvers exemplaar van de Toekomstvisie 2040 die zij daar uitgereikt kregen. Doorbladerend door het boekje wordt een beeld geschetst hoe Steenbergen er idealiter uit zou moeten zien over 20 jaar. Een gemeente waar je omringd wordt door prachtige natuur, met actieve kernen, een levendig stadshart en groen kapitaal als succesvol economisch profiel. Kortom: een plek waar je je dromen waar kan maken. De vraag die blijft hangen na het lezen van de visie: is dit een realistisch toekomstbeeld of slechts een mooi vormgegeven promotiefolder die uiteindelijk in de la van een bureau belandt?

Even terug naar het begin. In mei 2019 ging het visietraject van start met de jongste inwoners van de gemeente die op een papieren vliegtuigje hun ideeën voor de toekomst mochten laten wegvliegen. In de loop van het jaar is dat symbolische vliegtuigje langs inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners gegaan om het project vorm te geven.

Lastig enthousiasme op te wekken

De medewerkers van het bureau Future Consult hebben in opdracht van de gemeente een groot aantal inwoners gesproken. Bij de supermarkt, in dorpshuizen en tijdens toekomstcafés is hun mening gevraagd over de toekomst van hun woonomgeving. Ook was er nog een boottochtje met ondernemers en een toekomstles op ’t Ravelijn. Voor de zomervakantie werden tijdens het Huis van de Toekomst in het gemeentehuis de voorlopige resultaten gepresenteerd. Aan de inzet lag het absoluut niet, maar de lage opkomst bij die laatste bijeenkomst liet zien hoe lastig het is om inwoners enthousiast te krijgen over een abstract onderwerp als de toekomst.

De resultaten van alle gesprekken en bijeenkomsten zijn uiteindelijk vertaald naar vier ambities.
1. Kern gezond – Inwoners kiezen voor gezonde kernen, klaar voor de toekomst.
2. Goede start – Goed onderwijs en genoeg starterswoningen.
3. Groen kapitaal – Landbouw en glastuinbouw zijn toonaangevend in de gemeente Steenbergen.
4. Buiten gewoon genieten – Steenbergen is een aantrekkelijke plek voor inwoners en bezoekers.

In de tekst bij de verschillende ambities valt bijvoorbeeld te lezen: “Hechte gemeenschappen zijn dé kracht van onze vijf dorpen en stad. Je kijkt naar elkaar om en hebt wat voor de ander over.” Of: “Ondernemers werken graag samen met een ondernemende gemeente die helder communiceert en open staat voor nieuwe ideeën.”
Het klinkt allemaal prachtig, maar helaas ook wel als vanzelfsprekende doelen waarmee vooral open deuren worden ingetrapt. Kortom: wat is de toegevoegde waarde van deze toekomstvisie waar zoveel tijd, energie en geld is ingestopt?
Wethouder Koos Krook reageert namens het college. “Het unieke van deze toekomstvisie is dat het helder aangeeft waar de inwoners en andere partijen waarde aan hechten voor de toekomst van Steenbergen. Het is ook echt een visie die precies past bij het unieke karakter van de gemeente Steenbergen.

Hoe wordt de vertaalslag gemaakt van een boekje vol ambities tot de dagelijkse praktijk?
“De toekomstvisie is een cadeau van de inwoners, ondernemers en medewerkers van maatschappelijke organisaties aan de Raad en daarmee aan de politiek. Het is aan de Raad of zij hier gehoor aan geven. We verankeren de input van de visie in het gemeentelijk beleid voor de komende jaren. Nieuwe colleges zullen vanuit hun ideologie ook weer invulling geven aan de kaders zoals die zijn verwoord in de toekomstvisie.”

Foto: Jeroen Weerdenburg (CDA) nam tijdens de nieuwjaarsreceptie het eerste exemplaar van de Toekomstvisie 2040 in ontvangst. Binnenkort staat het onderwerp op de raadsagenda.

Door: Nicole van de Donk

Uit de Steenbergse Courant