Afbeelding
woensdag 30 oktober 2019, 16:00

Belevingsroute ‘Rituelen Helen’ tijdens Allerzielen

STEENBERGEN –De gemeente Steenbergen staat al weken in het teken van herdenken en gedenken van de gebeurtenissen en slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Zaterdag  2 november is het moment waarop al deze activiteiten samenkomen. Het is die dag toepasselijk genoeg ook Allerzielen en evenals voorgaande jaren vindt daarom van 18.00 tot 19.30 uur op de begraafplaats aan de Nassaulaan de belevingsroute ‘Rituelen Helen’ plaats.

“We hebben overwogen om dit keer de slachtoffers van de oorlog centraal te stellen,” vertelt Hilde van Straten van de Werkgroep Allerzielen. “We hebben echter besloten dit toch niet te doen. ‘Rituelen Helen’ gaat om iedereen die iemand dierbaar verloren heeft en daarbij is de een niet belangrijker dan de ander.”

Steun in rituelen

Het programma  bevat dezelfde elementen als de vorige twee edities. “Daarom is de titel ook ‘Rituelen Helen’. In rouw en verwerking vinden mensen vaak steun in rituelen. Juist dan hebben zij behoefte aan zaken die hetzelfde blijven.”

Il Silenzio

Bij de entree kunnen bezoekers een foto of andere herinnering aan een dierbare overledene ophangen in de lichttunnel. Tijdens de verlichte route over de begraafplaats kunnen de bezoekers op diverse momenten stil staan, maar zij kunnen er ook voor kiezen om in stilte door te lopen.
Deelnemers zijn onder meer de creatieve ateliers Viltse Zaken en De Groene Roos. Onderweg kan men luisteren naar muziek en zang door Stefan Uijtdewilligen, Esther de Ron en Flip de Nijs of de kunstwerken van Gea Korpel en Marc Paul Welters beleven. Martijn Iriks brengt deze avond drie keer ‘Il Silenzio’ ten gehore. Ook uitvaartverzorgers Anita Nuijten en ‘het Koestermoment’ van Shirley van Overveld nemen deel. Filmcollectief Steenbergen verzorgt een presentatie middels videomapping. Het licht wordt verzorgd door Rick en Frank Spronck, de warmte komt van vuurschalen van Ramon van Koppen. Al deze mensen leveren vrijwillig hun bijdrage aan de avond. 

Wie wil, kan een foto of aandenken aan een overleden dierbare ophangen in de lichttunnel. Na afloop kan men kiezen om deze te verbranden in een vuurschaal of weer mee nar huis te nemen.

Foto©Suzanne Boncke
Door: Dasja Abresch

Uit de Steenbergse Courant