zaterdag 16 november 2013, 10:03

Uit de oude doos Toen en Nu 1

STEENBERGEN - Begin 1800 wordt in akten melding gemaakt dat op de hoek van de Berenstraat met de Simonshaven een brouwerij is gevestigd onder de naam Het Kruis. Deze naam is waarschijnlijk afgeleid van de godsdienstige naam Heilig Kruis, mogelijk ook van het gezegde ‘Elk huisje heeft zijn kruisje’.

Al in 1667 wordt gesproken over een bierbrouwerij, met als eigenaar Joan Steven de Weert, die toen een verzoek indiende bij het gemeentebestuur om uit de Zuidvest vers water te mogen halen voor de bereiding van een goed glas bier, omdat zijn bronput is uitgedroogd. Hij krijgt als antwoord dat alles op eigen kosten mag gebeuren onder toezicht van het gezag en op voorwaarde van het afdammen naar zijn put, met het intact houden van de deuren ter verdediging van de stad tegen vijandelijke aanvallen.

Op de oude foto uit 1930: de gebouwen van de oude brouwerij met het woonhuis zoals zij eruit zagen vanaf circa 1850. Rond 1930 is de ‘bedrijfsvoering’ veranderd naar een wasserij. Op het gevelbord staat te lezen, Eerste Steenbergse Stoom-Wasch en Strykinrichting. De grote schoorsteen is vermoedelijk nog van de brouwerij geweest.

Het was Martien Veraart, die samen met zijn vrouw Naantje Nooren tot in 1940 de wasserij heeft gerund. Daarna had zijn zoon Koos Veraart er jarenlang een groothandel in dranken en een slijterij. Later is in het pand op de Simonshaven nog een bonbonfabriek gevestigd geweest.

In deze tijd zijn het woonhuis en de magazijnen verhuurd en nu nog altijd eigendom van de familie Veraart. Recht tegenover het Wit Kruis, op de hoek van de Simonshaven met de Rongelstraat, was toentertijd het café van Geers gevestigd, tevens transportbedrijf.

(Bron: Binnen de Wallen Hans Slokkers en mevr. A. Veraart)

De rubriek ‘Uit de oude doos’ wordt mede mogelijk gemaakt door heemkundekring De Steenen Kamer, Stichting Stadsarcheologie Steenbergen en Fotoclub de Brabantse Wal

Uit de Steenbergse Courant