vrijdag 14 maart 2014, 11:19

Burgemeesterskwestie doet verkiezingsdebat ontploffen

STEENBERGEN – Dat de rust in Steenbergen nog lang niet is teruggekeerd, bleek gisteravond overduidelijk bij het verkiezingsdebat van BNDeStem. Met name de lijsttrekkers Jan Ooms (Steenbergen Anders), Petra Lepolder (VVD) en Willem van den Berge (PvdA) raakten in een felle discussie verwikkeld over hét hot item: de positie van burgemeester Saskia Bolten. Verhitte reacties vanuit de zaal waren het onvermijdelijke gevolg.

De emoties liepen in de ‘finale’ van de bijeenkomst, die plaatsvond in de theaterzaal van ’t Cromwiel, hoog op. Die bui hadden de lijsttrekkers van de zeven partijen kunnen zien hangen. Niet alleen gezien de gebeurtenissen van de voorbije maanden, maar ook omdat tijdens de inleidende beschietingen al weer duidelijk werd dat er de nodige onvrede heerst onder de burgers van Steenbergen.

‘Ja mits’ in plaats van ‘nee, tenzij’ moet het credo zijn

Vooral ondernemers grepen gisteravond de gelegenheid aan om hierover weer maar eens aan de bel te trekken bij de volksvertegenwoordigers. Zij vinden dat de gemeente meer buiten gebaande paden moet durven te treden en veel te lang heeft gewacht met het grijpen van de kansen die de A4 biedt. ‘Ja mits’ in plaats van ‘nee tenzij’ hoort volgens hen het credo te zijn, als zich ontwikkelingsmogelijkheden voordoen en plannen worden ingediend. Het leidde tot veel bijval vanuit de zaal, die toch vooral gevuld was met ‘achterbannen’ van alle partijen.

Lont in het kruitvat

Tot dat moment verliep het debat overigens tamelijk rustig en ontspannen. ,,Het moet gezellig blijven,’’ hielden de presentatoren – de verslaggevers Marc Molenaars en Wim van den Broek van BNDeStem – de aanwezigen dan ook voor. Zij het met een knipoog, want zij wilden tegelijkertijd voorkomen dat er een gezapig onderonsje tussen de politieke kopstukken zou ontstaan. ,,Het gaat tenslotte om wat de kiezer vindt.’’

Vandaar ook dat de vraag ‘Is er leven na Saskia Bolten?’ als klap op de vuurpijl uit de kast werd getrokken. Zeer tegen de zin van voorzitter Carla Ligtenberg van Steenbergen Anders. ,,Dit mag helemaal geen verkiezingsitem zijn’’, opperde zij vanuit het publiek. ,,Juist wel, want dit is wat er bij de mensen leeft, dat blijkt wel uit de reacties,’’ pareerden de debatleiders de opmerking, waarmee de lont in het kruitvat ging.

‘Jullie hebben er zelf een verkiezingsitem van gemaakt’

Jan Ooms sprong zowat uit zijn vel toen initiatiefnemer Arnold van der Heijden van de petitie SAS (Steenbergen achter Saskia) - toen hij geen antwoord kreeg op de vraag welk belang er is gediend met het wegsturen van Bolten -suggereerde dat hij Ligtenberg kennis had laten nemen van de geheime stukken omtrent de bestuurscrisis/burgemeesterskwestie. ,,Als iemand heiliger is dan de paus, dan is het Jan Ooms,’’ gooide Ligtenberg op haar beurt olie op het vuur.

,,Jullie hebben er zelf een verkiezingsitem van gemaakt en deze ellende op je nek gehaald, door keer op keer niet de gelegenheid aan te grijpen om openheid van zaken te geven. Zodoende weet niemand hoe het zit,’’ stelde toehoorder Wil Knop, nummer drie op de lijst van de Volkspartij.

Wie bepaalt of Saskia Bolten kan terugkeren?

,,Moet ik hier dan gaan zeggen wat wij vanuit de regio te horen hebben gekregen over het functioneren van Saskia Bolten. En waarom zouden wij drie maanden voor de verkiezingen een bij de bevolking zo geliefde burgemeester wegsturen?’’, klapte Petra Lepolder uit de school. ,,Onderschatting,’’ concludeerde Knop.

,,Alles zou openbaar worden, is ons begin januari beloofd door vrijwel alle partijen. Maar waarnemend burgemeester Vos zei ‘niet doen’ en toen draaiden jullie weer net zo makkelijk om,’’ wierp Van der Heijden op.

,,De raad bepaalt niet wie hier burgemeester is, dat doet de Kroon, daar hebben wij als raad weinig over te zeggen. Dus hoe haalt u het in uw hersens om te zeggen dat de Commissaris van de Koning achter u staat,’’ sneerde Ooms richting Van der Heijden.

Voor Van den Berge aanleiding om de voorman van Steenbergen Anders en ook Lepolder te betichten van oneerlijkheid. ,,Nu wordt net gedaan alsof ‘Den Haag’ beslist. Als de raad bereid is om weer met Saskia Bolten samen te werken, dan kan dat.’’

Demasqué

,,U bent zelf aan het liegen en stoken,’’ beet Lepolder de PvdA’er toe. Tot duidelijke antwoorden kwam het al bij al uiteindelijk niet voor de ‘zwevende kiezer’ en het demasqué van enkele politici – de andere vier dachten waarschijnlijk ‘waar twee honden vechten om een been…’ – leidde ertoe dat een aantal bezoekers voortijdig en ontgoocheld de zaal verliet.

Verkiezingsdebat SLOS TV

De ‘act voor zes heren en een dame’, zoals oud-raadslid Jan Flameling de vertoning bestempelde, krijgt morgenmiddag een vervolg. Dan worden de degens gekruist bij het verkiezingsdebat van de Stichting Lokale Omroep Steenbergen, in de raadszaal van het gemeentehuis.

Inloop vanaf 13.00 uur, de opnames beginnen om 14.00 uur. Iedereen is hierbij van harte welkom om de discussies aan te horen en zelf vragen te stellen. Het debat is zondag vanaf 15.00 uur te zien op SLOS TV.

De actiegroepen Steenbergen achter Saskia en Hart voor Saskia hadden voor ‘spraakwater’ gezorgd en dat miste zijn uitwerking niet.

Uit de Steenbergse Courant