donderdag 27 september 2012, 08:52

Merijntje sluit hulpproject voor Afghanistan succesvol af

NIEUW-VOSSEMEER - Boomgaarden met rijpe appels, velden met saffraan en vakkundig gebouwde waterputten flitsen over het scherm in De Vossenburcht. En dat allemaal in Afghanistan. Allemaal mede mogelijk gemaakt door de inzet van leraren en leerlingen van basisschool Merijntje in Nieuw-Vossemeer tijdens de jaarlijkse fancy-fair en sponsorloop.

De grootste klapper haalde Merijntje binnen in 2008 met een prijs van energiemaatschappij Intergas. In het kader van ‘Energie in een derde wereldland’ was het schoolproject ‘Waterbeheersing’ goed voor een bedrag van 250.000 euro. Afgevaardigden van Intergas waren gisteren ook aanwezig bij de afsluiting van het hulpproject, evenals voormalig inwoner van Nieuw-Vossemeer Saleh Rozbeh, met zijn vrouw en kinderen. Zij zijn ooit gevlucht voor de oorlog in Afghanistan. Omdat Saleh graag iets wilde doen in zijn voormalige vaderland, klopte hij jaren geleden aan bij Merijntje. Resultaat: een meisjesschool en een school voor voortgezet onderwijs, gebouwd in de buurt van Herath.

Op één van de scholen prijkt de naam van meester Piet van Rooij. Oud-burgemeester Jan Hoogendoorn overhandigde  aan de weduwe van Piet een foto waarop dit te zien is. Van Rooij was één van de initiatiefnemers van de scholen en was ook nauw betrokken bij het waterproject in Afghanistan. Helaas is hij enkele jaren geleden op veel te jonge leeftijd overleden. Samen met zijn collega’s Wil Broos en Tiest de Visser stond hij aan de wieg van al deze zo succesvolle projecten. Rond de school in Afghanistan ligt vruchtbare grond, met als gebrek echter een tekort aan water. Maar nu niet meer. Dankzij het project van Merijntje is er een groot bassin met zes waterputten aangelegd, waar vanuit de velden bevloeid kunnen worden, zodat de plaatselijke bevolking haar eigen voedsel kan kweken.

Uit de Steenbergse Courant