zaterdag 8 juni 2013, 09:29

Snuffelmarkt ten bate van restauratie monumentaal kerkorgel

STEENBERGEN - In de Nederlands Hervormde kerk vindt vandaag van 10.00 tot 16.00 uur een snuffelmarkt plaats. De opbrengst komt ten goede aan het monumentale orgel in de kerk, dat momenteel grondig wordt gerestaureerd.

Zo’n tachtig procent van de pakweg 1000 pijpen van het orgel in de Nederlandse Hervormde kerk stamt nog uit de tijd dat het instrument gebouwd werd en dat was in de 17de eeuw. ,,Zo oud zie je ze niet vaak, toch zeker onder de grote rivieren is dit een bijzonder kerkorgel,’’ stelt Johan Zoutendijk van Verschueren Orgelbouw uit het Limburgse Heythuysen.

Hij is één van de specialisten die het Steenbergse orgel onder handen neemt. De meeste onderdelen zijn de afgelopen maanden in de werkplaats van het bedrijf opgeknapt en worden dezer weken terug gemonteerd.

Over enkele weken zit er letterlijk en figuurlijk weer muziek in het monumentale eenklaviersorgel, waarvan de oorspronkelijke maker niet bekend is en dat mede daardoor geen grote bekendheid geniet. ,,Historisch gezien is dit echter een erg interessant orgel,’’ aldus Zoutendijk, die dezer dagen samen met zijn collega Leo van Helden de renovatie-werkzaamheden uitvoert.

De laatste grote restauratie vond zo’n vijftig jaar geleden plaats. Hoogste tijd om het orgel nu weer in goede staat te brengen, anders zou er onherstelbare schade hebben kunnen ontstaan, zo weten de deskundigen.

Uit de Steenbergse Courant