maandag 16 september 2013, 13:39

Prijsdansen traditie voor Vossemeerders om apetrots op te zijn

NIEUW-VOSSEMEER –De aloude traditie van het prijsdansen in Nieuw-Vossemeer is springlevend, zo blijkt vandaag maar weer eens, dus mogen de inwoners van het dorp apetrots zijn op de vermelding van hun volksfeest op de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed.

Vele honderden Nieuw-Vossemeerders van alle leeftijden vermaken zich sinds vanmorgen negen uur kostelijk op de slotdag van de jaarlijkse kermis, die boven alles in het teken staat van het prijs- of kegeltjesdansen.

Nadat zeventig paren zich hadden aangemeld, zag de jury zich genoodzaakt de inschrijving te sluiten, anders zou het te druk zijn geworden op de dansvloer bij achtereenvolgens De Sterke Duvel, ’t Wagenhuis en café Voorwaarts, waar Nederlandstalige dans- en feestmuziek vandaag overduidelijk de boventoon voert.

Gezelligheid is troef, iedereen heeft het zicht- en hoorbaar uitstekend naar zijn zin. Kelen worden schor gezongen en natuurlijk drinkt men onder elkaar een lekker glaasje. Zo verdwijnen de zorgen van alledag eventjes naar de achtergrond en wie kan dat op z’n tijd niet gebruiken?

Vrienden, familieleden en bekenden die de tijd nemen om weer eens bij te kletsen, ook dat is het prijsdansen. Doordat ook oud-inwoners van het dorp de weg naar hun roots op kermismaandag nog altijd weten te vinden, heerst er eveneens een hoog reünie-gehalte.

Allemaal ‘ingrediënten’ die het prijsdansen levend houden en recht doen aan de erkenning als nationaal immaterieel erfgoed, die komende vrijdag officieel wordt vastgelegd, en naar aanleiding waarvan het NCRV-programma ‘Man bijt hond’ vanochtend dan ook opnames kwam maken in Nieuw-Vossemeer. In november op televisie terug te zien.

Uit de Steenbergse Courant