zondag 4 mei 2014, 10:59

Dodenherdenking op drie plaatsen in gemeente Steenbergen

STEENBERGEN/DINTELOORD/WELBERG – ‘Vrijheid geef je door’ is het thema van de Nationale Dodenherdenking, waarvoor vanavond zoals gebruikelijk ook in Steenbergen, Dinteloord en Welberg plechtigheden worden gehouden.

De Stichting Bevrijdingsmonument Welberg bijt het spits af. Om 19.00 uur wordt de klok aan de Canadezenweg geluid, waarna de Welbergse delegatie aansluit bij de Dodenherdenking in Steenbergen. Daarbij vertegenwoordigen zij sinds vorig jaar ook officieel de South Alberta Regiment Veterans Association en het Algonquin Regiment.

In Steenbergen vertrekt de stoet van o.a. gemeentebestuur, nabestaanden van plaatselijke verzetshelden, oranjecomité en de Bond van Wapenbroeders, om 19.50 uur vanaf de Markt naar het Kerkplein. Bij het monument aldaar wordt om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen, waarna muziekvereniging Volharding Steenbergen het Wilhelmus ten gehore brengt.

Vervolgens zal waarnemend burgemeester Vos een korte toespraak houden en namens de gemeenschap een krans leggen. Een leerling van de Maria Regina leest een gedicht voor. Aansluitend is er een rondgang over de begraafplaats aan de Nassaulaan, waar o.a. bloemen worden gelegd op de graven van de in Steenbergen neergestorte Engelse vliegeniers Guy Gibson en James Warwick. Na afloop is iedereen welkom voor een samenzijn met koffie in de NH kerk.

In Dinteloord begint de herdenkingsbijeenkomst bij het monument op het Raadhuisplein om 19.35 uur. Hieraan verlenen kinderen van alle drie de plaatselijke basisscholen hun medewerking. Na de twee minuten stilte, speelt harmonie Volharding Dinteloord het volkslied. Aansluitend worden onder meer kransen gelegd en een defilé langs het monument gehouden. Namens de gemeente zijn hier de wethouders Zijlmans en Lepolder bij aanwezig.

Uit de Steenbergse Courant