dinsdag 22 april 2014, 14:21

Krater V1 doet schooljeugd stilstaan bij impact van de oorlog

STEENBERGEN / KRUISLAND – Met 4 mei en 5 mei in het vooruitzicht, bezochten de leerlingen van groep 8 van de Maria Regina vandaag de krater van de V1 die eind februari in de polder tussen Kruisland en Welberg tot ontploffing is gebracht. De basisschool wil de kinderen op deze manier laten stilstaan bij de impact van de Tweede Wereldoorlog.

Eerst kregen de leerlingen in het gemeentehuis, van twee medewerkers van de Explosieven Opruimings Dienst Defensie (EODD) tekst en uitleg over hun werk en de invloed van het gebruik van V1-bommen door de Duitsers op het verloop van de Tweede Wereldoorlog.

Vervolgens togen de scholieren naar de bewuste locatie, waar drie sergeanten klaarstonden om het onschadelijk maken van dergelijk wapentuig te demonstreren, zij het – uiteraard - met een leeg exemplaar.

Vanmiddag herhaalde dit programma zich nog een keer, maar dan voor leerlingen van de Zonzeelschool uit Terheijden.

De gemeente Steenbergen heeft op dit moment trouwens nog geen zicht op de totale kosten die gemoeid zijn met de ontmanteling van de V1 en waarvan zij 30% voor haar rekening moet nemen. De  rest wordt betaald door de Rijksoverheid. 

Uit de Steenbergse Courant