Afbeelding
zondag 31 januari 2016, 12:15

X-Landers 6.0 een mooie ervaring rijker

KRUISLAND – ,,Iedereen die de Benelux-finale heeft gehaald is een winnaar, want waar maak je op één dag kennis met zoveel briljantje ideeën,’’ sprak leerkracht/teamcoach Ruud van Kaam van de Zonnebergschool gisteren na afloop van de Benelux-finale van de First Lego League in Venlo, waar de X-Landers 6.0 van de Kruislandse basisschool gisteren aan meededen.

De First Lego League is wereldwijd populairder dan ooit. Maar liefst een kwart miljoen scholieren uit het basisonderwijs en voortgezet onderwijs, uit tachtig landen, neemt eraan deel.

De X-Landers 6.0 uit groep 8 van de Zonnebergschool, wonnen in december de regiofinale in Breda en maakten daar vooral indruk met hun fiets-afvalbakje, als oplossing voor het maatschappelijke probleem – recycling – dat deze editie van de First Lego League was verbonden.

De zogenoemde ‘trash-tastic’ voorkomt dat er zwerfafval in de openbare ruimte en de natuur terechtkomt. De Kruislandse leerlingen presenteerden hun uitvinding ook gisteren weer met verve, in de vorm van een toneelstukje. De robotwedstrijd kostte de delegatie was meer moeite, maar uiteindelijk leverde het team wederom een topprestatie.

Dat de X-Landers 6.0 niet één van de felbegeerde prijzen in de wacht sleepten – een reis naar Amerika of Tenerife – werd niet als een nederlaag beschouwd, integendeel, zo bleek wel uit de eerder aangehaalde woorden van Ruud van Kaam.

Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant