maandag 9 mei 2016, 08:30

Lezing over IJzeren Eeuw in Nieuw-Vossemeer

NIEUW-VOSSEMEER - Op donderdag 12 mei organiseert de Heemkundekring Ambachtsheerlijkheid Nieuw-Vossemeer een lezing. Dit gebeurt door onderzoeksjournalist Hans van den Eeden uit Heusden onder de titel ‘De Brabantse IJzeren Eeuw’. De lezing begint om 19.30 uur.

Er wordt aandacht besteed aan de technologische en sociale vooruitgang in Brabant in de 19e eeuw. Gedurende deze eeuw veranderde Noord-Brabant langzaam maar zeker van een agrarische naar een technologische samenleving.

Ook was er sprake van bevolkingsgroei en verbetering van de gezondheidszorg. Door ontginningen, bosbouw en boomkwekerijen veranderde Noord-Brabant ingrijpend. Tijdens de lezing wordt ook aandacht besteed aan de verbetering van de infrastructuur, zoals de aanleg van wegen, kanalen en tram- en spoorwegen.

Tijdens zijn lezing gaat Van den Eeden ook nader in op de diversiteit in de ontwikkeling van west-, midden- en oost-Brabant. Een speciaal accent tijdens de lezing krijgen de arbeidsomstandigheden van de werklieden en de opkomst van de sociale beweging. Ook de invloed van de kerk komt aan de orde.

De lezing wordt gehouden in gemeenschapshuis ‘De Vossenburcht’ aan Plein 1 februari 1953 in Nieuw-Vossemeer. Niet-leden betalen een bijdragen van 3 euro.

Uit de Steenbergse Courant