Afbeelding
woensdag 1 februari 2017, 14:30

Feestweekend in mei houdt de gemoederen bezig

STEENBERGEN – Steenbergen Live! en de Opening van de Steenbergse Haven, allebei in het weekend van 19, 20 en 21 mei. “Had dat nu niet anders gekund?”, is de vraag die bij velen op de lippen ligt. “Nee,” zegt wethouder Cors Zijlmans. “We hebben alle opties overwogen maar dit bleef simpelweg het meest geschikte weekend.” “Ja,” zegt Erik Scherpenisse, organisator van Steenbergen Live!. “Van de twintig weekenden in het seizoen staat er slechts voor vijf weekenden een groter evenement gepland in Steenbergen. Dat had dus makkelijk anders gekund.” Linksom of rechtsom maakt het feitelijk niet meer uit. De vergunningen zijn verleend, de artiesten geboekt, de pr-machine in werking gezet. Het gaat dus gewoon gebeuren en laten we wel wezen: er zijn ergere dingen op de wereld dan drie dagen feest in Steenbergen. Van John de Bever aan het Waterhoefke naar de Carmina Burana in de haven en van Hardcore dance naar walsen á la André Rieu. Verveling kan een weekendje op vakantie. 

Het neemt niet weg dat Scherpenisse een goed argument heeft, wanneer hij zegt dat beide evenementen, met name op de vrijdagavond van Steenbergen Live!, last van elkaar gaan hebben. “De leeftijd van de meerderheid van onze doelgroep ligt dan tussen de 30 en de 40 jaar. Maar een deel van die mensen zal  ook naar de Steenbergse haven willen. Niet eens zozeer omdat het hun muziek is, maar omdat het trotse inwoners zijn van Steenbergen, omdat ze betrokken zijn bij de haven en er om die reden graag bij willen zijn.” Puntje voor Scherpenisse meneer de wethouder.

Voor- en nadelen

Zijlmans begrijpt de commotie wel, maar ziet het een stuk minder zwaar in. “Het was lastig plannen. Gingen we eerder dan zaten we met de meivakantie en daarna is het weer Hemelvaart. We wilden toch wel zo dicht mogelijk bij de opening van het vaarseizoen blijven. Uiteindelijk wogen de voordelen op tegen de nadelen. Het is jammer dat het zo gelopen is, maar ik denk dat beide evenementen niet in elkaars vaarwater zitten.”

Niet nodig

Scherpenisse denkt daar net even anders over. “Het was niet nodig geweest. We hebben direct na de evaluatie vorig jaar al aangegeven dat het voor 90% zeker was dat het in 2017 dit weekend zou worden. In juli hebben we het vastgelegd en pas in oktober kregen we de vraag of wij de datum wilden verzetten. Dat kon toen natuurlijk niet meer.”

Maak het je gemakkelijk

Volgens de organisator had de gemeente een simpele basisregel in acht moeten nemen: “Bij de organisatie van een nieuw evenement, maak je het jezelf gemakkelijk. Zorg dus dat je doelgroep beschikbaar is. Check de evenementenkalender en kijk welke weekenden nog beschikbaar zijn. Dat doen wij net zo goed. Voordat wij onze datum vastleggen kijken we eerst wanneer de grote dance-events in de regio zijn.”

City marketing

Scherpenisse baalt van de manier waarop het gelopen is en steekt dit niet onder stoelen of banken. “Met Steenbergen Live! zitten we in een mooie flow. We groeien en hopen die groei dit jaar door te zetten. Bovendien zijn wij voor Steenbergen een eersteklas manier van city marketing. Blijkbaar ziet de gemeente dat niet zo en daarin zijn wij wel een beetje teleurgesteld.”

Uit de Steenbergse Courant