Afbeelding
woensdag 15 maart 2017, 16:30

Burgemeester op ronde langs de stembureaus

STEENBERGEN – Burgemeester Ruud van den Belt is vanmiddag vertrokken op een ronde langs de twaalf stembureaus van de gemeente Steenbergen. Enerzijds om de ambtenaren en vrijwilligers die het bureau tot vanavond laat bemensen een hart onder de riem te steken. Anderzijds is het voor de burgervader een mooie gelegenheid om de inwoners van de gemeente Steenbergen nog wat beter te leren kennen. Van den Belt zelf deponeerde vanmorgen vroeg zijn stembiljet al in de bus. Voor het eerst als ingezetene van de gemeente Steenbergen.

De inwoners van de gemeente Steenbergen weten hun weg naar de stembus ten behoeve van de Tweede Kamerverkiezingen nog steeds goed te vinden. Om 15.00 uur had ruim 40% van de stemgerechtigden het vakje van hun keuze reeds rood gekleurd. Daarmee is de eerder gemelde voorsprong van 7% op het landelijk gemiddelde verdwenen, maar desalniettemin is er geen enkele reden tot klagen. Het drukst bezocht is het stembureau in het gemeentehuis (46,07%). Het bureau op het sportpark blijft wat achter bij de rest (30,25%) wat te verklaren is door het feit dat deze locatie bij vorige verkiezingen geen stembureau was.

Zo voorbij

Voor Frieda Bos, verantwoordelijk voor het uitreiken van de stembiljetten in de Steenbergse sportkantine, is het echter geen enkel probleem dat het wat rustiger is dan normaal. De Steenbergse is al vijftien jaar vrijwilliger lid van het stembureau. “Ik heb me ooit aangemeld in een periode dat ik geen werk had. Inmiddels werk ik alweer twaalf jaar, maar neem ik er een vrije dag voor op. Het is gewoon leuk werk.”

Maureen Jacobs en Yvonne Krijbolder, vrwijlligsters in stembureau Siemburg te Kruisland zijn het daar roerend mee eens. “Er komen een hele dag mensen voorbij met wie je een praatje maakt. De dag is zo voorbij.”

Baas van het land

Dat de bezoekers van het stembureau van alle leeftijden zijn, blijkt wel uit de aanwezigheid van Aron (8) en Nick (4) Kaptein die samen met vader Erik-Jan meekomen om te stemmen. De twee kleine Kapteintjes mogen niet mee in het stemhok, maar dat geeft Aron de kans om uit te leggen wat zijn vader nu eigenlijk precies gaat doen. “We hebben het op school bij Nieuwsbegrip gehad, dus ik weet er alles van,” aldus de Kruislandse kenner. “Papa mag nu stemmen op wie hij vindt dat de baas van het land moet zijn. Of zoiets.” Geen speld tussen te krijgen.

Geen discussie

In Dinteloord treffen we het echtpaar Gerard en Marja Peeters-Willemsen. Al  52 jaar getrouwd en al die jaren togen zij samen naar het stemlokaal. Daar houdt de eensgezindheid overigens op, want beide echtelieden houden er een geheel eigen stemgedrag op na. “Maar daar hebben we geen discussie over hoor,” verklaart Marja. “Dat hebben we wel weer over andere dingen,” voegt Gerard met een knipoog toe.

Foto’s en tekst: Dasja Abresch©KijkopSteenbergen

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant