Afbeelding
zaterdag 29 april 2017, 16:00

Aantal klaproosvelden groeit gestaag

WELBERG – Nog vier maanden wachten en dan kleuren duizenden klaprozen de omgeving van de Canadezenweg in de Welberg weer helderrood. Kees Dogge, eigenaar van bloemenkwekerij Landjuweel zaaide het veld aan de voet van het bevrijdingsmonument in. Voorlopig kan hij nog wel even verder met deze klus want naast het oorspronkelijke veld van Welbergenaar Angelo Somers, zaait hij dit jaar ook een tweede, eigen veld, aan het Oud Cromwielswegje in en op verzoek een derde nabij Dinteloord. “Er is enorm veel vraag naar zaad en daar voldoen wij graag aan,” aldus Dogge.

 “Er is steeds meer vraag naar goede zaadmengsels om bloemrijke akkerranden en bermen in te zaaien,” vertelt Dogge. De bloemenkweker geeft een groot deel van de eer voor de toegenomen interesse in de klaproos echter ook aan zijn plaatsgenoot Angelo Somers. Deze voorzitter van de Werkgroep Bevrijdingsmonument Welberg ijvert ervoor om langs de hele European Liberation Route klaprozen te laten bloeien.

Eén grote, rode vlakte

 Het oorspronkelijke klaprozenveld, dat inmiddels voor het derde jaar in bloei gaat, is eigendom van Somers. Het tweede veld ligt precies aan de andere kant van het Oud Cromwielswegje en maakt deel uit van Landjuweel. “Van een afstand lijkt het straks één grote, rode vlakte,” voorspelt Dogge. De derde locatie is aan de nieuwe rotonde nabij de Dinteloordse suikerfabriek.

Als alles volgens plan verloopt bloeien er dit jaar drie hectaren klaprozen in de gemeente Steenbergen. Samen hopelijk goed voor 900 kilo klaprooszaad dat weer de wijde wereld in kan. Het vergt wel medewerking van de weergoden die het droog moeten houden met regelmatig een mals buitje. Als alles goed gaat, is het resultaat in augustus te aanschouwen zijn.

Foto en tekst: Dasja Abresch©KijkopSteenbergen

Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant