zondag 14 mei 2017, 13:00

Anjeractie Dodenherdenking Welberg schot in de roos

WELBERG/STEENBERGEN - De anjeractie die de Stichting Bevrijdingsmonument Welberg tijdens de Dodenherdenking van vorige week donderdag voor de eerste keer organiseerde, blijkt een schot in de roos. Bij de ceremonies in Welberg en Steenbergen deelden de vrijwilligers rood-wit-blauw gekleurde anjers uit aan het publiek met de vraag deze bij de monumenten te leggen. Een paar honderd mensen gaf hieraan gehoor. 

De Stichting Bevrijdingsmonument Welberg bereikte met de actie haar doel: het vergroten van de betrokkenheid van het publiek bij de ceremonie en de gedachte erachter. Het is een nieuwe manier om de schakel tussen heden en verleden te versterken. Een die ook de jongeren aanspreekt, zo bleek tijdens de herdenkingen waar überhaupt een verrassend groot aantal kinderen aan deelnam. De werkgroep was aangenaam verrast door het succes. “Voorheen legden we bloemstukken namens de mensen; nu leggen we bloemen mét de mensen waardoor de verbinding nog meer kracht krijgt,” aldus Angelo Somers, voorzitter van de stichting.

Opgroeien in vrijheid

In zijn toespraak bij het monument op het Kerkplein benadrukte burgemeester Ruud van den Belt het belang van herdenken. “Onze jeugd verdient het om in vrijheid op te groeien. Maar die vrijheid wordt aangevallen door groeperingen die haar niet accepteren. Die naar middelen grijpen die onacceptabel zijn.” Hij verwees daarmee naar de recente aanslagen in Berlijn, Londen en Stockholm. “Zij ondermijnen de vrije wereld waarin wij leven en waarin we kunnen gaan en, binnen aanvaardbare kaders, kunnen doen wat we willen.” Het is volgens de burgemeester om die reden dat we de geschiedenis van de bevrijding, de verhalen van de bevrijders en van de slachtoffers moeten blijven vertellen. “Daarmee geven we de vrijheid door van generatie tot generatie.”

Alle generaties namen de moeite om de anjers van de Stichting Bevrijdingsmonument Welberg bij de monumenten te leggen, zoals hier tijdens de Dodenherdenking op het Kerkplein in Steenbergen.

Tekst en foto: Dasja Abresch©Steenbergse Courant

Uit de Steenbergse Courant