Afbeelding
vrijdag 16 juni 2017, 17:22

Steenbergen eert veteranen met eerste lokale Veteranendag

STEENBERGEN – De eerste lokale Veteranendag van de gemeente Steenbergen is een feit. In het gemeentehuis hebben jonge en oude veteranen elkaar vanmiddag ontmoet en samen gegeten. Een aantal van hen heeft van burgemeester Ruud van den Belt een draaginsigne ‘Nobelprijs VN-militairen’ uitgereikt gekregen. Deze worden toegekend aan alle militairen die zich hebben ingezet ten behoeve van vredesafdwingende en vredeshandhavende taken van de Verenigde Naties tussen 1956 en 1988.

Verbinding

Naast het uitreiken van het draaginsigne met bijbehorende oorkonde, was het doel van de burgemeester om waardering uit te spreken voor de veteranen en vooral om met ze elkaar in verbinding te brengen. Na het officiële gedeelte met daarin een toespraak van Robert Catsburg over de oorlogsgeschiedenis van Steenbergen en Welberg, duurde het niet lang voordat de genodigden druk met elkaar in gesprek gingen. Dit deden ze onder het genot van een bord nasi-goreng met saté, de zogenaamde ‘blauwe hap’.

Emotioneel

Burgemeester van den Belt, zelf veteraan, spreekt van een zeer geslaagde bijeenkomst. “Toen ik burgemeester werd van de gemeente Steenbergen was ik eerlijk gezegd nogal verbaasd dat er niks georganiseerd werd voor de lokale veteranen. Ik ben natuurlijk bevooroordeeld door mijn eigen ervaringen, maar ik vind die erkenning gewoon erg belangrijk. De aanwezigen hier zijn allemaal enthousiast en sommige ook emotioneel. Er is namelijk een groot gevoel van verbondenheid, en het maakt niet uit wat precies je rol is geweest”.

Persoonlijk

Meneer R. Kocken uit Steenbergen is een van de veteranen die een draaginsigne van de burgemeester heeft ontvangen. Het is een bijzonder moment voor hem, want hij heeft zelfs getwijfeld of hij wel wilde komen. “In eerste instantie had ik de uitnodiging zelfs verscheurd. Ik ben als militair in Libanon geweest en heb daarna last gekregen van posttraumatische stressstoornis (PTSS), door alles wat ik daar heb meegemaakt. Maar ik werd gebeld of ik toch alsnog wilde komen. Die persoonlijke benadering vind ik heel bijzonder en dat waardeer ik erg”.

Na de maaltijd is er nog een groepsfoto gemaakt op de trappen voor het gemeentehuis. Er is onder de aanwezigen geïnventariseerd wie interesse heeft om contact te houden en eventueel te helpen met het organiseren van nieuwe bijeenkomsten.

Tekst en foto’s: Nicole van de Donk©Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant