maandag 24 juli 2017, 09:00

Herinneringen aan Steenbergse wielerbaan gezocht

STEENBERGEN - Voor de een is de zomervakantie een periode om op de lauweren te rusten en te genieten van het niets-doen. Gerard Baten, voorzitter van Heemkundekring De Steenen Kamer, steekt zo niet in elkaar. Hij besteedt deze weken aan een nieuw onderzoek voor het Jaarboek van de kring. Het richt zich op de persoon van Jan Maas, geboren en getogen Steenbergenaar en een bekende naam uit de wielrenwereld van de jaren ’20 en ’30. Voor dit onderzoek is Baten met name op zoek naar informatie over de wielerbaan van Steenbergen waar Maas menig koers gewonnen heeft.

Veel informatie is er niet te vinden over deze baan en dus hoopt Baten middels een oproep in de Steenbergse Courant een stapje verder te komen. “Wat ik weet, is dat de wielerbaan “Vooruit” heette, en aan het Blauw Eind in Steenbergen lag. De eigenaar was H. van den Branden. Er werden zesdaagsen gereden waarbij deelnemers iedere avond twee uur reden.”

Touwland

Baten is op zoek naar Steenbergenaren die zich nog kunnen herinneren waar de baan precies lag, wat voor baan het was en wanneer deze verdwenen is. Ook foto’s, aankondigingen, krantenknipsels en wat al niet meer aan tastbare informatie beschikbaar is, is welkom.
“Overigens schijnt er ook een baantje in ‘Touwland’ (het Oudland – red.) geweest te zijn dat toepasselijk genoeg “De Welberg” heette. Voor informatie daarover houd ik me eveneens aanbevolen.”

Steenbergse namen

Het onderzoek naar Maas past binnen het thema van het Jaarboek 2017: ‘Mensen in Steenbergen’. “Toen we dit thema binnen de kring bespraken, ontstond het idee om een onderzoek te doen naar Steenbergse namen die al van oudsher aan de stad verbonden zijn.” De enigen die hier over kunnen vertellen zijn desbetreffende Steenbergenaren zelf.  “We zouden het leuk vinden wanneer ze die informatie met ons willen delen, bij voorkeur met een oude foto of ander familiemateriaal.  We kunnen deze gegevens natuurlijk ook via het archief opzoeken, maar het lijkt ons juist aardig om de mensen zelf bij het artikel te betrekken.” Waar de historische grens ligt, houdt De Steenen Kamer open. “Iedereen die  zich van oudsher Steenbergenaar voelt en enige historische achtergrond kan aanleveren, is welkom.”
Informatie kan men delen via info@heemkundekringdesteenenkamer

Jan Maas werd in 1900 geboren in Steenbergen en overleed er in 1977. Hij nam twee keer deel aan de Olympische Spelen. Ook geldt hij als een van de grondleggers van de jeugdwielerronde De Kleine Tour.

Foto: Cees Maas - Cees Maas, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=37235110

Uit de Steenbergse Courant