Afbeelding
zaterdag 9 september 2017, 17:39

Kermis met prijsdansen in Nieuw-Vossemeer

NIEUW-VOSSEMEER – Nieuw-Vossemeer staat dit weekeinde in het teken van de kermis. De inwoners van het dorp kunnen terecht bij o.a. de botsauto’s, grijpkasten, dartkraam en eendjes vissen. Van zaterdag t/m maandag staan de attracties in de Voorstraat waar ze vanaf 14:00 uur geopend zijn. De meeste Nieuw-Vossemeerders wachten echter vooral op maandag, wanneer traditiegetrouw het prijsdansen plaatsvindt.

Bij het openen van de kermis op zaterdag gaat gelukkig net de zon schijnen.  De 9-jarige Kyanu Koens kan zijn geluk niet op. Hij is meteen neergestreken bij de muntjesschuivers, en al snel heeft hij een bak vol gekleurde muntjes. “Het is de eerste keer dat ik dit doe, maar het gaat best goed”, roept hij enthousiast.

Grapjes maken

Even verderop zit Rinus van de Zanden in de kraam waar de kleintjes kunnen eendjes vissen. Hij is 74 jaar oud en stond als kind al met zijn ouders op de kermis in Nieuw-Vossemeer. Hij komt er graag. “Er is geen andere plaats in Nederland waar de inwoners zo goed meewerken met bijvoorbeeld hun auto verplaatsen. Dat mag wel eens gezegd worden”, benadrukt hij. Van stoppen wil hij nog niks weten. “Wat moet ik thuis doen? Hier kan ik nog mijn grapjes maken, die hoeft mijn vrouw niet meer te horen”, lacht hij.

De 6-jarige Vera Touburg staat inmiddels al een tijdje bij zijn kraam naar de prijzen te kijken. Kiezen blijft moeilijk. “Ik heb geld meegekregen van opa en oma en van mama. Ik ga toch voor de grote bellenblaas”, besluit ze.

Prijsdansen

Hoewel de kermis een leuke plek van vertier is voor de kinderen, trekt vooral het prijsdansen op maandag het meeste publiek.  De traditie bestaat al meer dan 100 jaar in het dorp en is inmiddels erkend als immaterieel erfgoed. Meer dan 200 mensen gaan met de voetjes van de vloer en proberen daarbij de kegels te ontwijken. Het prijsdansen begint op maandagmorgen om 8:00 uur bij De Sterke Duvel, en vanaf 11:00 uur gaat het festijn verder in ’t Wagenhuis. Om 14:00 uur strijkt het gezelschap neer bij café Voorwaarts. Uitbater Herman Buijs krijgt de gelegenheidsdansers al 26 jaar lang in zijn zaak. “Ik hang als enige de kegels aan het plafond boven de dansvloer. Anders gaan ze er maar op staan en tegen schoppen. En ik kan er dan nog precies onderdoor lopen”, zegt hij. In al die jaren heeft hij genoeg meegemaakt. “Er kwam hier een keer een danspaar dat dacht bij een serieuze wedstrijd te komen. Nee joh, het gaat natuurlijk om de leut”, lacht Buijs.

(Door Nicole van de Donk)

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant