zaterdag 30 september 2017, 16:00

D66 Steenbergen pleit voor strengere controles veehouderijbedrijven

STEENBERGEN – Fractieleider Eric van der Spelt van D66 Steenbergen vindt namens zijn partij dat veehouderijbedrijven beter moeten worden gecontroleerd. Bij een steekproef onder bedrijven in 15 Brabantse gemeenten zijn veel tekortkomingen aan het licht gekomen. Dit geeft niet alleen extra belasting op het milieu, maar ‘geeft ook een oneerlijk speelveld’ voor de veehouders die zich wel aan de regels houden, zo vindt de partij.

“D66 vindt dat de overheid helder en correct de regels die er zijn dient te controleren, te uitvoeren en te handhaven”, zo laat D66 in een brief met vragen aan het college van b en w weten. In de gemeente Steenbergen zijn 65 veehouderij bedrijven, waarvan zich er 14 bezig houden met intensieve veehouderij.

Vragen

De partij wil nu van het college weten hoe de controles in Steenbergen zijn uitgepakt. Hoeveel van deze bedrijven voldoen aan het besluit ‘emissiearme huisvesting’ en hoeveel van hen aanpassingen aan hun stallen moeten doen om te voldoen aan nieuwe wet- en regelgeving. Ook wil D66 weten welke consequenties het nieuwe beleid zal hebben voor bepaalde bedrijven en of de gemeente mogelijkheden heeft om ondernemers te ondersteunen die in de knel komen door de nieuwe regelgeving.

Uit de Steenbergse Courant