Afbeelding
zondag 1 oktober 2017, 16:00

Gewoon Lokaal! maakt volgorde eerste vijf kandidaten bekend

STEENBERGEN - Met Wilma Baartmans aan kop gaat Gewoon Lokaal! richting de gemeenteraadsverkiezingen die voor 21 maart 2018 op het programma staan. Maurice Remery bezet de tweede plaats op de lijst, gevolgd door Esther Prent, Edwin Maas en Jan Veraart. Dinsdagavond stemden de leden van deze Steenbergse partij in met deze volgorde die door het bestuur werd voorgesteld. Ook gingen zij akkoord met de voordracht van Wilma Baartmans als beoogd wethouder.

“De afgelopen vier jaar heeft Gewoon Lokaal! zich een sterke, stabiele en betrouwbare fractie getoond,” aldus partijvoorzitter Cees van Agtmaal. “Na gesprekken met alle kandidaten is gekozen voor de lijn van kennis, bekendheid en ervaring. Er is vanuit die kernwaarden geen aanleiding om voor grote veranderingen te kiezen. Ook is gekeken naar verdeling over de kernen aangezien Gewoon Lokaal! het belangrijk vindt dat dorpen en stad zo goed mogelijk vertegenwoordigd zijn.”

Zetels

Het bestuur stelt voor om Wilma als beoogd kandidaat wethouder aan te wijzen. “Op basis van inzet, bevlogenheid, dossierkennis en ervaring is het bestuur ervan overtuigd dat zij de beste persoon voor de baan is. Vooropgesteld uiteraard dat wij na de verkiezingen in de positie zijn om een wethouder te leveren.”

Over het aantal zetels dat Gewoon Lokaal! denkt te halen, is de voorzitter duidelijk. “We verwachten ons huidig aantal van vier zetels minstens te kunnen behouden. De afgelopen periode heeft de fractie van Gewoon Lokaal! laten zien op basis van argumenten voor weloverwogen beleid te gaan. Populisme is aan ons niet besteed, kritisch besturen op een constructieve manier wel. Wij geloven dat de kiezer dit ziet en waardeert.”

Afscheid Zijlmans

Zoals bekend is huidig wethouder Cors Zijlmans, die tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen de lijst aanvoerde, aan zijn laatste maanden in het openbaar bestuur bezig. Hij gaat niet alleen met bestuurlijk pensioen, maar verhuist ook naar een andere gemeente en kan zodoende niet meer op de lijst voor Gewoon Lokaal!. Van Agtmaal: “Een groot gemis voor Gewoon Lokaal!. In elk opzicht. We zullen hem erg missen. Als partijlid, als bestuurder, als politicus maar bovenal als mens.”

Ontheffing

“De heer Zijlmans heeft het bestuur gevraagd of hij in verband met persoonlijke omstandigheden voor het einde van zijn ambtstermijn zou mogen verhuizen,” vertelt de voorzitter. ”Dit is strijdig met de woonplaatsvereiste zoals beschreven in de Gemeentewet. Gewoon Lokaal! is er een groot voorstander van dat wethouders wonen in de plaats waar zij werken. Gezien het feit dat wethouder Zijlmans aan zijn laatste maanden in het openbaar bestuur van de gemeente Steenbergen bezig is en de wens tot verhuizing mede voorkomt uit persoonlijke omstandigheden, begrijpt en ondersteunt het bestuur van Gewoon Lokaal! zijn verzoek echter. Temeer omdat wij ervan overtuigd zijn dat de verhuizing van de heer Zijlmans van geen enkele invloed zal zijn op zijn inzet en passie voor de gemeente Steenbergen.”

Het verzoek van het bestuur is inmiddels besproken in het presidium. Het is doorgeleid naar de agenda van de besluitvormende raadsvergadering die aanstaande donderdag plaatsvindt.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant