zondag 15 oktober 2017, 16:00

Peter de Koning in ‘Wedden dat ik het kan’ en ‘Boomhut XXL’

STEENBERGEN – Nog niet eerder ging de verkiezingscampagne van een Steenbergse politieke partij zo ver als die van de nieuwe lijst ‘Steenbergen in Beeld’. In de maand september deed oprichter Peter de Koning (55) niet alleen mee aan het programma ‘Wedden dat ik het kan’, maar liet hij zich ook drie weken insluiten in een Drents vakantiepark voor het programma ‘Boomhut XXL’. “Dat was een ervaring die ik niet nog eens ga herhalen,” evalueert de houtkunstenaar in zijn huis aan de Gibsonstraat in Steenbergen. Het doel heiligt echter de middelen: “Het werd tijd dat ik Steenbergen mijn softe kant eens liet zien.”

Over de behaalde prestaties mag De Koning zich nog niet uitlaten, dat is contractueel geregeld. Aanstaande zaterdag krijgen we echter al antwoord op de vraag of de veelzijdige Steenbergenaar in staat was om 1 kuub hout in 1 minuut tijd met een bijl klein te slaan tijdens het programma ‘Wedden dat ik het kan’. “Ik wist natuurlijk voor 99% zeker dat ik het kon, anders was ik er niet aan begonnen.”

Als het hem is gelukt, heeft hem dat 1000 euro opgeleverd. “Binnen 1 minuut hè; dat lukt me ook niet iedere dag,” glimlacht hij. ‘Wedden dat ik het kan’,  is aanstaande zaterdag vanaf 20.00 uur te zien bij SBS6.

Niks voor mij

Van een heel andere orde was de deelname aan het programma ‘Boomhut XXL’, eveneens van SBS6. Voor dit programma werden vijf teams gedropt op evenzoveel vakantieparken in de provincie Drenthe. De opdracht was uitdagend:  bouw een boomhut van minimaal 60 vierkante meter binnen een zelfgekozen thema.

De Koning ging de uitdaging aan met zijn maat Kees Stroop (70) uit Hoogerheide. En een uitdaging was het: “Die boomhut bouwen was tot daaraantoe, maar niemand had ons van tevoren verteld dat wij tussendoor ook nog allerhande quizjes en opdrachten moesten doen. Niks voor mij. En elke dag moesten we ‘quoten’. De eerste dagen gaat dat nog wel, maar op een gegeven moment weet je toch echt niets meer te verzinnen. Verschrikkelijk.”

Piept en kraakt

De Koning hield stand en haalde na drie weken afgesloten te zijn van de buitenwereld, opgelucht adem toen het laatste shot geschoten was. Hij hoopt dat de inwoners van Steenbergen zullen zien dat hij fit genoeg is om de verkiezingsstrijd aan te gaan. “Je moet in zeer goede conditie zijn voor dit programma, anders krijg je het niet voor elkaar. Kees en ik waren de oudste deelnemers maar we deden conditioneel niets onder voor de rest. Integendeel zelfs.”

Ook voelde de kunstenaar de behoefte om te laten zien wat hij in huis heeft. “In Steenbergen denken mensen wel eens dat ik een rauwe donder ben die niet veel kan. Tijdens ‘Boomhut XXL’ laat ik zien dat ik over vakmanschap beschik en de fysieke kracht nog heb. Ik ben 55 en in topconditie maar bij de meeste van mijn leeftijdgenoten piept en kraakt het tot in de voegen.”

Campagnekalender

Het antwoord op de vraag of Stroop en hij in drie weken tijd de beste boomhut bouwden, laat nog even op zich wachten. Het programma, dat uit vier delen bestaat, zal pas in januari uitgezonden worden. Niet verkeerd overigens voor de campagnekalender van ‘Steenbergen in Beeld’.

Foto

Peter de Koning met de kettingzaag waarmee hij in drie weken tijd een boomhut zaagde voor het programma ‘Boomhut XXL’.  Het wordt in januari 2018 uitgezonden. Aanstaande zaterdag slaat de Steenbergen al dan niet 1 kuub hout klein bij het programma ‘Wedden dat ik het kan’.

Door: Dasja Abresch©Steenbergse Courant

Uit de Steenbergse Courant