Afbeelding
zondag 22 oktober 2017, 14:00

Steenbergse Valence Bickel Europees kampioen karate

DE HEEN – Tijdens de 31e Open Europese kampioenschappen van de Kyokushin World Federation in Polen veroverde Valence Bickel uit De Heen een Europese titel. Dat deed zij in de volwassenencategorie 55-60 kg. Een prachtig resultaat waarmee de negentienjarige karateka vanzelfsprekend dik tevreden is.

Kyokushin is een full contact karatestijl, waarbij de volwassen karateka’s een wedstrijd winnen wanneer ze hun tegenstander via een knock-down of zelfs een knock-out verslaan, zoals dat ook bij het boksen het geval is. Bij het slaan mag het hoofd van de tegenstander niet worden geraakt, dat is echter wel toegestaan via schopbewegingen.

Voor de volwassen karateka’s geldt dat ze geen scheen-, vuist-, borst- of hoofdbescherming dragen, wat bij de jeugd wel het geval is. In die klasse is overigens ook een knock-out niet toegestaan. Dat alles klinkt pittig en dat is het ook – zo vertelt de moeder van Valence, Lia Vlietland. Zij is zelf zwarte band, derde dan, dus haar dochter heeft deze vechtsport niet van een vreemde.

Valance verscheen afgelopen zaterdag in het Poolse Swinoujscie (Noord Polen) vol zelfvertrouwen op de mat. Hoewel ze in haar prille karate carrière al de nodige nationale en internationale successen heeft behaald, had de Heense slechts twee minuten nodig om haar zeer ervaren Japanse tegenstandster te verslaan.

Ook winst in tweede – zware - partij

In haar tweede partij liet Valance zich niet intimideren door de hogere rang van haar Spaanse opponent. Dit werd overigens een zwaardere partij, waarin Valance Bickel naast haar techniek ook haar uitstekende conditie kon bewijzen. Na twee verleningen en zes minuten vechten riepen de scheidsrechters haar tot overwinnaar uit.

In de finale

Dat betekende een gevecht in de finale en moest gele banddraagster Valence het opnemen tegen een Russische zwarte band karateka die al heel wat titels op zak had. Volgens de kenners trok Valance de partij vanaf het begin naar zich toe en beantwoordde ze iedere aanval van haar tegenstandster met effectieve counters. Duidelijk was dat de Heense vanaf het begin domineerde en in hoog tempo varieerde tussen stoten en schoppen. Na drie minuten vechten beslisten de scheidsrechters unaniem in haar voordeel en was het Europees kampioenschap een feit.

Keihard blijven trainen

De Heense karateka is vanzelfsprekend bijzonder blij met haar titel, maar blijft bescheiden: “Ik besef dat er altijd betere vechters zijn en moet nu nog harder trainen om te bewijzen dat ik dit waard ben”. Ook moeder Lia Vlietland blijft nuchter, al is ze trots op haar dochter. “Valance beschikt over een uitstekende conditie. Dat is, naast goede techniek, een voorwaarde om bij deze vechtsport resultaat te boeken. Ze heeft jaren lang op hoog niveau geturnd en dat heeft zeker zijn invloed. We kijken nu met enige spanning uit naar het vervolg. Er is een kans dat – ook al is de selectie hiervoor al achter de rug – dat Valance vanwege haar prachtige resultaat wellicht deel mag nemen aan de Wereld Kampioenschappen in Rusland. Die worden op 7 december gehouden”.

Uit de Steenbergse Courant