zondag 22 oktober 2017, 18:30

Prominentere rol voor Bevrijdingsmonument Welberg

WELBERG – Wie vanmorgen een klok hoorde luiden maar niet precies wist waar de klepel hing, moet in de buurt van de Welberg zijn geweest. Daar luidden vrijwilligers van de werkgroep Bevrijdingsmonument Welberg vanmorgen ‘De Klok’ om de herdenkingen rond de Slag om de Schelde kracht bij te zetten. Tot en met 11 november aanstaande zal het klokgelui nog drie keer te horen zijn.

Gisteren, zaterdag 21 oktober, was de start van de periode waarin men in de gemeenten Steenbergen, Bergen op Zoom, Woensdrecht én in het overzeese Canada stilstaat bij de Slag om de Schelde. Het is in deze weken 73 jaar geleden dat deze strijd hier werd gevochten, met als voornaamste doel het toegankelijk maken van de vaarwegen naar Antwerpen voor de geallieerde strijdkrachten.

Herdenkingsdienst

Vandaag stond op het activiteitenprogramma ‘Memorial Day of Canada’. Hierbij worden in aanwezigheid van hoge diplomaten uit binnen- en buitenland alle Canadese soldaten herdacht die in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen. Voorafgaand aan de herdenking op de Canadese Oorlogsbegraafplaats in Bergen op Zoom vond om 9.30 uur een oecumenische herdenkingsdienst plaats; tevens het moment waarop in Welberg de klok luidde.

Pius X

De eerstvolgende keer dat hij te horen is, is op vrijdag 3 november om 13.30 uur wanneer de leerlingen van de basisschool Pius X voor het eerst een eigen herdenkingsdienst organiseren bij het monument aan de Canadezenweg. Twee dagen later, op zondag 5 november, vindt op deze plaats de officiële herdenking plaats.

Minder protocollair

Het is voor het eerst dat er zo vaak een beroep wordt gedaan op het Bevrijdingsmonument. In de afgelopen jaren kwam de klok alleen in beweging tijdens de herdenking in november en de Nationale Dodenherdenking op 4 mei. “We willen de klok graag een meer prominente, maar minder protocollaire rol geven bij de herdenkingen rond de Slag om de Schelde. Dat geldt ook voor Canada waar een kopie van het monument dienst doet als Ceremonial Bell van het South Alberta Light Horse Regiment.”

Poppy Day

Om die reden wordt de klok op 11 november nogmaals geluid, dit keer op verzoek van de Canadezen. Zij houden op deze dag Remembrance Day, de dag waarop alle gevallenen van Wereldoorlog 1 en 2 herdacht worden. Het wordt ook wel Poppy Day genoemd, naar de kaprozen die symbool staan voor de gevallenen.  Het luiden vindt die dag om 15.30 uur plaats in Welberg en gelijktijdig (zij het daar om 9.00  uur ’s ochtends) in Canada.

Foto: Archief©Werkgroep Bevrijdingsmonument Welberg

Uit de Steenbergse Courant