Afbeelding
donderdag 26 oktober 2017, 09:00

Brokstukken De Havilland Mosquito van Gibson en Warwick krijgen nieuw leven in kunstwerk Peter de Koning

STEENBERGEN – Houtkunstenaar Peter de Koning wacht een bijzonder project. Uit handen van de zoon en dochter van Tiny ‘De Billy’ van Mechelen kreeg hij onlangs brokstukken van DeHavilland Mosquito waarmee Guy Gibson en Jim Warwick op 19 september 1944 neerstortten in Steenbergen. Hij kreeg ze echter alleen op voorwaarde dat hij ze verwerkt in een kunstwerk. Daar werkt De Koning graag aan mee. “Niet alleen ter nagedachtenis aan Gibson en Warwick maar vooral aan Tiny van Mechelen en Piet Stoffelen die in mijn boek verzetshelden zijn.”

Een staartstuk, een vleugel en, vermoedelijk, een verwrongen stuk van de cockpit wachten momenteel in de werkplaats van De Koning om een nieuw leven als kunst te krijgen. Het metaal wordt deels verwerkt in de Mosquito die de kunstenaar al eerder maakte. De rest gaat deel uit maken van een Lancaster bommenwerper waar Guy Gibson veel in vloog. Ironisch genoeg heeft dit type ook voor zijn ondergang gezorgd want het is zeer waarschijnlijk dat de Mosquito neerstortte als gevolg van ‘friendly fire’ van een Lancaster.

Mandje

Volgens De Koning waren Van Mechelen en Stoffelen als eerste ter plaatse bij het nog smeulende wrak. “Zij hebben wat er nog over was van de beide vliegeniers verzameld in een mandje. Later zijn deze restanten begraven aan de Nassaulaan al viel niet met zekerheid meer te zeggen wat van wie was. Het vliegtuig kwam brandend als een fakkel naar beneden dus tegen de tijd dat het de grond raakte was er van de inzittenden al niet veel meer over.”

Dynamiet

Dat het de brokstukken van Mosquito betreft, staat voor De Koning buiten kijf. “Op een van de stukken staan nog cijfers en die komen overeen met de foto die ik heb van het vliegtuig.” Volgens hem verdienen de vinders om meerdere redenen de eer die zij volgens hem nooit gekregen hebben. “Van Mechelen heeft bijvoorbeeld eigenhandig dynamietstaven uit de Gummaruskerk gehaald en bij de sluizen van het sas. Ook speelde hij een belangrijke rol bij de overmeestering van een groep Duitse officieren op Dassenberg. Misschien hebben ze ook wel dingen gedaan die niet helemaal door de beugel konden, maar het was nu eenmaal oorlog.”

Foto’s:

Uit handen van de erven Van Mechelen ontving Peter de Koning de brokstukken van De Havilland Mosquito waarmee Guy Gibson en Jim Warwick in 1944 neerstortten in de Steenbergse polder. Hij gaat ze in een tweetal kunstwerken verwerken.

Deze houten Mosquito maakte De Koning al eerder. Een deze dagen keert het kunstwerk terug naar de werkplaats waar er kleine metalen onderdelen, afkomstig van het oorspronkelijke vliegtuig, aan toe worden gevoegd.

Door Dasja Abresch

Uit de Steenbergse Courant