Foto: Dit is het schetsontwerp dat het college graag de komende maanden wil gaan uitvoeren. “Het is ook voorgelegd aan de groep belangstellenden zoals o.a. de Stichting Bevrijdingsmonument Welberg en de dorpsraad Welberg. Zij hebben zeer lovend op het ontwerp gereageerd”, aldus het college. Op de tekening zijn verschillende elementen te zien; bijvoorbeeld bij nummer 5 (tegenover de Klok) komt een plateau met informatiepanelen. Nummer 10 zijn de klaproosstroken. Ook wordt er rekening gehouden met een toename van bezoekers en daarom zijn er parkeerplaatsen gepland langs het Oud Kromwielswegje (nummer 9).
Foto: Dit is het schetsontwerp dat het college graag de komende maanden wil gaan uitvoeren. “Het is ook voorgelegd aan de groep belangstellenden zoals o.a. de Stichting Bevrijdingsmonument Welberg en de dorpsraad Welberg. Zij hebben zeer lovend op het ontwerp gereageerd”, aldus het college. Op de tekening zijn verschillende elementen te zien; bijvoorbeeld bij nummer 5 (tegenover de Klok) komt een plateau met informatiepanelen. Nummer 10 zijn de klaproosstroken. Ook wordt er rekening gehouden met een toename van bezoekers en daarom zijn er parkeerplaatsen gepland langs het Oud Kromwielswegje (nummer 9). Foto: gemeente Steenbergen
woensdag 8 mei, 15:05

Ontwerp voor herinrichting klaproosveld Welberg ligt klaar, nog wel extra budget nodig

WELBERG – De gemeente heeft in 2019 het klaproosveld naast bevrijdingsmonument ‘De Klok’ aangeschaft om het verder te ontwikkelen als herdenkingsplek. Tot nu toe waren er alleen de bloeiende klaprozen als internationaal symbool voor vrijheid en herdenking, maar het doel van de herinrichting is dat de bezoeker straks in het veld een meer persoonlijke beleving krijgt van de soldaat van toen. De opening van het vernieuwde klaproosveld staat gepland tijdens de viering van Samen 80 jaar vrij in november. Maar er is wel ruim 30.000 euro extra nodig om het oorspronkelijke ontwerp te kunnen uitvoeren. De gemeenteraad moet daar deze maand een besluit over nemen. Als dat aanvullende budget er niet komt, ligt er een simpeler alternatief klaar zodat er sowieso een nieuwe invulling zal komen.

Het verschil tussen de duurdere en de goedkopere variant zit ‘m vooral in een aantal opvallende kenmerken en materiaalkeuze. Volgens een beleidsmedewerker van de gemeente zal dat ervoor zorgen dat het veld er echt ‘uit zal springen’ als bijzondere, regionale herdenkingsplek. Zo is er in het ontwerp gekozen voor silhouetten van cortenstaal die verhalen uit de WOII verbeelden. Ook komen er schanskorven die gevuld worden met hergebruikt materiaal uit de omgeving “zodat de natuur zich erin thuis voelt. Een zeer goede impuls voor de biodiversiteit.” Naast deze korven als elementen in het landschap wordt er ook een vlonderpad door drassig gebied gemaakt zodat bezoekers een extra ommetje kunnen lopen. Overigens heeft het waterschap geadviseerd dat stuk van het veld drassig te houden, omdat daar vanwege de nattigheid van de bodem toch nooit klaprozen zullen groeien.

Klaprozen in stroken gezaaid, zitbankjes en een plateau

De klaprozen worden in stroken ingezaaid. Een bloemen- en kruidenmix op andere stukken zal ervoor zorgen dat het veld van de lente tot de herfst gekleurd blijft. Ook komen er in beide varianten panelen die informatie geven over het klaproosveld en de Slag om de Schelde. Ook andere oorlogen en missies worden in een tijdlijn weergegeven. Daarnaast komt er een plateau aan de overzijde van de Klok. Nu staan bezoekers bij herdenkingen vaak onhandig langs de rand van het pad. In het oorspronkelijke ontwerp zullen daar ook zitbankjes komen, net als op een aantal andere plekken in het veld. Volgens een medewerker van de gemeente biedt het plateau ook de mogelijk tot het plaatsen van een tent bij slechte weersomstandigheden. In de goedkopere variant ontbreken de zitbankjes, de schanskorven en het vlonderpad. “Ook kan het verhaal dan minder beeldend worden uitgelegd, iets dat vooral aantrekkelijk is voor de jeugd.”

Totale kosten zijn 181.800 euro

De totale kosten van het ontwerp en de uitvoering zijn 181.800 euro. Er is al eerder 150.000 euro gereserveerd voor het project klaproosveld, dus er is 31.800 euro extra nodig om het oorspronkelijke ontwerp uit te voeren. Het vereenvoudigde ontwerp past wel binnen het budget. “Maar we moeten erkennen dat het alternatief niet voldoet aan alle gestelde doelen. Het kan niet hetzelfde niveau van impact en betekenis bieden als het oorspronkelijk ontwerp”, zo luidt de toelichting van het college. De gemeente Steenbergen zet zich samen met buurgemeenten al langer in om de herdenkingsplekken in de regio met elkaar te verbinden. “Het klaproosveld is nu al bekend in de wijde omgeving maar zal nog meer bezoekers trekken als het een iconische herdenkingsplek wordt.”

Door: Nicole van de Donk

Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant