Afbeelding
zaterdag 4 november 2017, 08:30

Waardevolle herdenking basisschool Pius X bij De Klok

WELBERG- Een vriendelijke najaarszonnetje hield de deelnemers aan de herdenking van basisschool Pius X bij het Bevrijdingsmonument aan de Canadezenweg in Welberg gistermiddag lekker warm. Daarmee werd de bijeenkomst, bedoeld om de bevrijding van Welberg te herdenken en de vrijheid te vieren,  een aangenaam vertoeven in het polderlandschap. Hoewel de herdenking vooral voor de leerlingen bedoeld was, sloot jong en oud zich aan waardoor de middag nog meer aan kracht won.

Zelfs een aantal Welbergenaren die de oorlog zelf beleefden op het dorp, hadden de moeite genomen om naar de Canadezenweg af te reizen . Onder hen Cor Snoeijers wiens broer Piet tijdens de gevechten de Canadezen van waardevolle informatie voorzag. Hij moest zijn inzet uiteindelijk bekopen met de dood. Mevrouw Snoeijers had de moeite genomen om enkele van haar herinneringen aan die dagen aan het papier toe te vertrouwen en op het heuveltje van het Bevrijdingsmonument voor te lezen aan de kinderen.

“Je mag zeggen wat je wilt”

De hoofdrol tijdens deze dienst was uiteraard weggelegd voor de leerlingen van de Pius X. In de weken voorafgaand aan de herdenking waren zij op allerlei manier bezig geweest met het oorlogsverleden van Welberg maar ook met hun eigen beleving van vrijheid. Het leidde onder meer tot mooie gedichtjes die de kinderen zelf maakten. Van Lars Potters en Thijs van Keulen bijvoorbeeld: “Je mag zeggen wat je wilt, ook al weet in ik niet altijd wat jij wilt. Vrijheid is leuk, vrijheid is leuk. Vroeger was er oorlog en nu niet meer. Nu is er vrijheid voor iedereen.”

Herinneringen

Ook zongen de kinderen diverse liedjes waaronder een prachtige bewerking (door meneer Angelo de Jong) van het nummer ‘Mag ik dan bij jou’ van Claudia de Breij. Tijdens het Wilhelmus werden de kinderen ondersteund door leden van muziekvereniging Volharding.

Na afloop werd de herdenking door de aanwezigen bestempeld met woorden als “prachtig”,  “emotioneel” en “waardevol”. De eerdergenoemde ouderen keerden samen met de kinderen terug naar school waar zij boven een bakje koffie nog geruime tijd herinneringen ophaalden.

Aanstaande zondag is de officiële herdenking die de Werkgroep Bevrijdingsmonument Welberg organiseert bij ‘De Klok’. Deze begint om 15.30 uur.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant