zondag 5 november 2017, 16:00

Zo Kinderopvang laat met een wensboom wensen uitkomen

STEENBERGEN – ‘Een bloemetje voor mama’, ‘een nieuw speeltje voor de poes’ of ‘een taart bakken voor oma’. Het zijn zomaar een paar wensen die kinderen van de buitenschoolse opvang (BSO) Zo op ’t Podium hebben opgeschreven. Elk jaar wordt in de aanloop naar kerst een actie opgezet waarbij aan de kinderen wordt gevraagd om iets voor een ander te doen. Dit jaar worden aan de takken van de zelfgemaakte wensboom papiertjes opgehangen met daarop grappige, lieve en soms ontroerende wensen. Doel is om ze allemaal uit te laten komen.

“Eerlijk gezegd hoefde ik er niet lang over na te denken, want mijn moeder werkt zo hard en doet zoveel voor ons. Ik wil haar graag in het zonnetje zetten door haar een bosje bloemen te geven”, vertelt Nadi Laanen uit groep 7. De wensen zullen pas op 20 december onthuld worden, maar Nadi geeft toe dat ze dit niet geheim kon houden voor haar moeder. “Ze moest wel een beetje huilen van blijdschap”. Ook haar vriendinnetje Lisette Smekens heeft voor haar moeder gekozen. “Want zij doet alles; papa strijkt alleen maar. Ja, en werken natuurlijk”, zegt ze.

Stoppen met roken

Madeleine Philp-van Toledo, vestigingsmanager bij Zo Kinderopvang, legt uit dat door de wensboom kinderen op een creatieve manier worden gestimuleerd om iets voor een ander te betekenen. “Natuurlijk zijn er in het begin ook kinderen die het liefst grote cadeaus op willen schrijven, maar als ze een beetje gestuurd worden komen er vaak mooie ideeën uit. En die hoeven niet altijd geld te kosten. Overigens zijn mama en oma favoriet. Voor papa weten de kinderen vaak niks te wensen”.

Dat geldt niet voor de 10-jarige Anouk Schwill; zij heeft juist wel een wens voor haar vader. In mooie kleuren heeft ze zojuist opgeschreven: ‘Dat mijn vader gaat stoppen met roken want dan hoef ik me geen zorgen meer te maken’. Het meisje hoopt echt dat de wensboom haar zal helpen om haar vader zover te krijgen de sigaretten de deur uit te doen. “Hij rookt al 13 jaar. Als hij thuiskomt vraag ik vaak hoeveel hij die dag heeft gerookt. Ik maak me zorgen dat hij er ziek door wordt. Als hij minder gaat roken ben ik al blij. Misschien helpt het ook als hij het in de krant leest, dat hij het dan echt snapt”.

Geld inzamelen

Zo Kinderopvang gaat zelf geld inzamelen om de wensen te kunnen vervullen, door bijvoorbeeld zelfgemaakte jam te verkopen of lege flessen in te zamelen voor statiegeld. Ook zullen ze een beroep doen op lokale ondernemers om hen te helpen. “Dat hoeft echt niet veel te zijn; een fruitmandje is al snel gevuld”, aldus Philp-van Toledo.

En hoe zit het met de vader die moet stoppen met roken? “Daar gaan we ook mee aan de slag. Wellicht dat we een afspraak bij de huisarts voor hem maken. Als we dan straks in december met zijn allen bij de onthulling staan, zal hij wel moeten toch?”

Foto:

v.l.n.r.: Anouk, Lisette en Nadi hangen hun wens in de wensboom bij Zo op ‘t Podium

Door Nicole van de Donk

Uit de Steenbergse Courant