Afbeelding
woensdag 8 november 2017, 10:16

Kleuters Merijntje genoten van schoolontbijt met burgemeester

STEENBERGEN – NIEUW-VOSSEMEER – Het was vanochtend toch best een beetje spannend voor de kleuters van basisschool Merijntje. Ze gingen met de juffen en begeleidende moeders op bezoek bij de burgemeester in dat grote gemeentehuis met die hele hoge hal. Gelukkig bleek het best leuk, de burgemeester was aardig en – zeker niet onbelangrijk – het was ook best smullen geblazen.

Want lekker verse broodjes, of gewone boterham, die smaakten immers prima. “Met dank aan bakker Bakhuys”, zo zei burgemeester Ruud van den Belt voorafgaand aan de maaltijd.

Ook werd nog even uitgelegd wat de bedoeling is van het schoolontbijt. Maar dat wisten de kleintjes eigenlijk al wel. De juffen op school hadden er immers over verteld. “Een goed en gezond ontbijt is belangrijk. Er zijn zelfs in Nederland nog best veel kinderen die thuis geen goed ontbijt krijgen. Of omdat er geen geld voor  is, of omdat ouders niet begrijpen dat goede voeding er voor zorgt dat je de dag en alles wat er dan op je afkomt, beter aan kunt. En voor een goede gezondheid natuurlijk”.

3000 Scholen nemen deel

Het fenomeen schoolontbijt is hier voor in het leven geroepen. Op zo’n 3000 scholen in Nederland wordt er jaarlijks aandacht aan besteed. Een veel kleiner aantal schoolklassen heeft geluk. Die worden in de diverse gemeenten uitgenodigd om het ontbijt met de burgemeester te nuttigen. Een leuk uitstapje toch en een financiële meevaller voor het jeugdcultuurfonds. Want die hebben bedacht dat ze best een donatie kunnen gebruiken en dat het nationaal schoolontbijt een prima gelegenheid is om het fonds te spekken. Van de burgers van Steenbergen krijgt het fonds via burgemeester Van den Belt in ieder geval al een bijdrage van 500 euro.

Fruitdagen

Van het uitstapje naar het gemeentehuis en het ontbijt met de burgemeester hebben de kleuters van groep 1 van Merijntje zeker genoten. Ook is op school aandacht besteed aan het belang van een goed ontbijt. “In de lessen is er over gesproken en de kinderen hebben een filmpje hierover bekeken”, vertelt juf Annelies. Ze denkt dat de meeste kinderen op haar school over een dagelijks gezond ontbijt niet echt te klagen hebben. “We horen dat wel tijdens de spelvormen, waarin tal van dagelijkse zaken aan de orde komen”. Wekelijks hebben we op school ook onze ‘fruitdagen’. Dat is op donderdag en vrijdag en dan brengen alle kinderen fruit mee naar school”.

Tekst en foto’s: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant