woensdag 22 november 2017, 14:30

Furie 3 bergt het op een na grootste binnenvaartschip van Europa

DINTELOORD – Dit weekend liep de tanker ‘Vlissingen’ na een technische storing met een snelheid van 15 kilometer per uur vast op een zandbank die ligt tussen Dintelsas en Volkerak sluizen. De tanker was geladen met 8.000 ton stookolie. BST Dintelsas schakelde Furie 3 in om de tanker te bergen. Dat werd een flinke klus.

“Het schip was niet op normale wijze los te trekken. Twaalf uur lang spoelde de Furie 3 daarom water om zoveel mogelijk van de zandbank weg te krijgen. Vervolgens moest nog 1100 ton olie uit de tanker worden gepompt (het gewicht van 1100 auto’s) om het schip weer drijvend te krijgen. Uiteindelijk kon de ‘Vlissingen’ op eigen kracht de reis naar Rotterdam vervolgen”, zo vertelt Reinier van der Zee van BST Dintelsas.

Op een na grootste

De ‘Vlissingen’ is vele jarenlang het grootste binnenvaartschip van Europa geweest met haar gewicht van ruim 9.000 ton en een lengte en breedte van 135 bij 21,5 meter. De tanker is qua omvang nu ingehaald door de ‘Vorstenbosch’. Dit schip is 12 meter langer en een meter breder.

Foto: medewerkers van BST Dintelsas op het achterplecht van de Furie 3 met daarachter de ‘Vlissingen’, die was vastgelopen op een zandbank ter hoogte van Dintoord.

Uit de Steenbergse Courant