maandag 27 november 2017, 10:00

Gummaruskoor start 300-jarig jubileumjaar met Ceciliafeest

STEENBERGEN – Afgelopen donderdag vierde het Gummaruskoor haar jaarlijkse Ceciliafeest. Dat is een jaarlijkse traditie naar aanleiding van de naamdag van patrones van de muzikanten St Cecilia. Voor het Herenkoor bestaat de traditie van het vieren van dit feest al 300 jaar.

Het Gummaruskoor bestaat feitelijk uit drie koren: een herenkoor, een dameskoor en een Gregoriaans koor. Volgens koorlid Ad van de Par is aantoonbaar dat het Herenkoor al in 1718 bestond, zo blijkt uit een reglement uit dat jaar. Wellicht is het koor zelfs ouder en heeft het gezongen tijdens de eerste dienst in oktober 1707 in de schuurkerk die toen in de Kleine Kerkstraat stond. Het dameskoor is opgericht in 1963 en bestaat dus 55 jaar.

Huidig koor

Het huidige Gummaruskoor bestaat uit 11 dames en 11 heren. Het koor staat onder leiding van organist-dirigent Patrick Goverde. Hij volgde in september 2012 Flip Veldmans op, die het koor 40 jaar als organist-dirigent leidde. De zangers zijn vrijwel elke zondag actief tijdens de kerkdienst, maar ook bij tal van uitvaarten in de parochie.

Uit de Steenbergse Courant