Afbeelding
woensdag 6 december 2017, 13:00

Steenbergenaar Luuk Elzinga gaat strijden op Nederlands kampioenschap boksen

STEENBERGEN – Het is een en al boksen wat de klok slaat in het gezin van de familie Elzinga. De 16-jarige Luuk kreeg de sport met de paplepel ingegoten van zijn vader Dennis Elzinga, en op 9 december a.s. gaat hij voor de winst bij de Nederlandse kampioenschappen voor de jeugd, in zijn categorie lichtgewicht. Dat betekent dat hij op dit moment vol in training zit om in topconditie in de ring te stappen.

Zelfs de naam van de hond in het gezin verwijst naar de grote liefde voor de sport. Tyson loopt kwispelend rond; er totaal onbewust van dat hij naar de wereldberoemde bokser Mike Tyson is vernoemd. Luuk Elzinga heeft niet het leven van een doorsnee tiener. Op dit moment traint hij vier keer per week, bij zijn club Aleco Sport Visions in Roosendaal. En dan zijn de hardlooprondjes met zijn vader nog niet meegeteld. Ondertussen zit hij ook nog gewoon op school, in het examenjaar op ’t Ravelijn, dus neemt hij ’s ochtends zijn sporttas alvast mee om uit school meteen naar zijn training te kunnen gaan. “Ik moet natuurlijk veel andere dingen laten voor mijn sport, maar dat heb ik ervoor over. Ik kan heel slecht tegen mijn verlies, dus ik doe er echt alles aan om te winnen”, vertelt Luuk.

Technische knock-out

Die instelling heeft hem al behoorlijk ver gebracht, want het aantal bekers en trofeeën groeit gestaag. Onlangs kwam daar een hele mooie bij te staan: Luuk werd winnaar in zijn klasse bij de Zuid Nederlandse kampioenschappen.  “Dat was een super overwinning. Ik was van tevoren wel zenuwachtig, want de tegenstander was een stuk langer dan ik. Maar ik heb dik gewonnen, op een technische knock-out. Mijn tegenstanders zijn bijna altijd langer dan ik, maar omdat ik klein ben, ben ik snel en wendbaar. En op mijn conditie verlies ik nooit, daar zorg ik wel voor”, zegt de jonge bokser.

Zijn moeder, Tanja Vermeulen, vult hem aan. “Luuk heeft een vechtersmentaliteit. Hij gaat er altijd 100 procent voor. In het begin moest ik eraan wennen dat hij in de ring staat, maar ik zie hoe hij veranderd is door de sport. Hij is een veel positievere jongen geworden.”

Zweetpak

Luuk begon met het boksen via zijn vader, die toen bij de boksschool van Leen Jansen in Sint-Maartensdijk trainde. Leen Jansen, meervoudig Nederlands kampioen boksen, is inmiddels overleden, maar Luuk Elzinga beschouwt hem nog altijd als zijn grote inspirator. Inmiddels wordt hij getraind door Andre de Klerk bij Aleco, die in hem ook direct een talent zag. Hij regelde wedstrijden voor hem in o.a. Duitsland. “Daar moest ik mijn eerste wedstrijd tegen de tweevoudig Duits kampioen. Dat hadden ze me alleen van tevoren maar niet verteld. Ik heb niet gewonnen, maar me wel staande gehouden. Dat motiveerde me alleen maar om nog meer te trainen om de volgende keer wel te winnen.”

Inmiddels heeft Luuk acht wedstrijden gebokst waarvan hij er vijf heeft gewonnen. Natuurlijk hoopt hij daar de overwinning op 9 december op de Nederlandse kampioenschappen in Alphen aan de Rijn bij te schrijven. Het wordt nog een spannende laatste week naar de wedstrijd toe, want het goede gewicht hebben is voor een bokser bijna net zo belangrijk als zijn conditie. “Ik mag niet boven de 60 kilo wegen, anders heb ik bij voorbaat verloren. Daarom ben ik continu bezig met mijn voeding en gewicht. En als het nodig is train ik in een zogenaamd ‘zweetpak’, dat ervoor zorgt dat je snel afvalt.”

De weegschaal geeft nu nog 62 kilo aan, maar dat is volgens Luuk geen probleem. “Dat lukt me wel; het is me altijd gelukt”, besluit hij vol vertrouwen.

Foto: Luuk Elzinga (16) ziet het Nederlands kampioenschap boksen vol vertrouwen tegemoet.

Foto: Luuk Elzinga (in het blauw) in de ring tijdens een eerdere bokswedstrijd.

Door Nicole van de Donk

Uit de Steenbergse Courant